Hüledezik a Charta

Fölháborító és elfogadhatatlan - ez a véleménye a Magyar Demokratikus Chartának a Fidesz kiszivárgott alkotmánybíró-jelölési tervéről. A szervezet közleménye szerint az egypárti uralomra törő Fidesz már a látszatra sem ad.

Orbán Viktor új alkotmánybíró-jelöltjeinek ismeretében végképp nyilvánvalóvá vált: a Fidesz teljesen maga alá rendeli a mindenkori kormánytöbbség ellenőrzésére hivatott Alkotmánybíróságot - idézi a Hírszerző a Magyar Demokratikus Charta szombati közleményét.

"Már az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény tavalyi módosításakor, az alkotmánybíró-jelölés szabályának átalakításával  kizárta az ellenzéket az alkotmánybírák kiválasztásából, most azonban ennél is tovább lépett, amikor gátlástalan cinizmussal a saját lekötelezett embereiből - Balsai István személyében aktív politikusból,  országgyűlési képviselőből - csinál alkotmánybírót" - olvasható a Bauer Tamás, Debreczeni József, Márton László és Vitányi Iván nevével fémjelzett közleményben.

Véleményük szerint a kormány már a látszatára sem ügyel annak, hogy az Alkotmánybíróságot függetlennek tekinti a  kormánytöbbségtől. "Újabb lépés ez a fékek és ellensúlyok felszámolására, az egypárti uralom teljessé tételére. Ez az eljárás fölháborító és elfogadhatatlan" - írják.

Mint ismeretes, sajtóhírek szerint Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár és Szalay Péter jogász neve szerepel a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjeinek névsorában. A Népszabadság információi szerint Paczolay Péter az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke maradhat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.