Hozzányúl az egészségügyhöz a kormány

A kormány elfogadta az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó terveket, az ágazat jövőre több pénzhez jut majd - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Az egészségügyért felelős államtitkár az ágazat jövő évi költségvetésével kapcsolatban annyit mondott: a háziorvosok többletfeladatainak ellátására tízmilliárd forintnál több pénz jut jövőre, és ezen kívül "egy jelentősebb összeg áll rendelkezésre" a kórházak adósságának rendezésére egy megfelelő finanszírozási és strukturális átalakítás mellett.

Az alapellátási rendszert új alapokra helyezik, erősödni fog az állami szerepvállalás, de mind a finanszírozás, mind a feladatellátás kompetenciája változni fog, amihez többlettámogatást fog adni a kormányzat - mondta.

Zombor Gábor a műsorban úgy fogalmazott, a cél, hogy magasabb szintű ellátást biztosítsanak a háziorvosok, amihez szorosan kapcsolódnak majd a népegészségügyi feladatok.

A kórházak adósságának rendezéséről Zombor Gábor elmondta, részletes program készült a kormányzati megbeszélésen, amelyet jóváhagyott a kormány, ennek megfelelően van esély és lehetőség arra, hogy egy egyszeri konszolidáció mellett az adósság újratermelődését is megállítsák. "Ez egy nagyon hosszú, több hónapon át tartó, mély szakmai munkát igénylő feladat lesz, de a felhatalmazást megkaptuk" - tette hozzá.

Az államtitkár részletekbe nem bocsátkozott, annyit azonban elárult, kórházbezárásra nem kerül sor, és a kormány evidenciának tartja, hogy a társadalombiztosítási alapon működő állami egészségügy teljes egészében ingyenes lesz, plusz fizetési kötelezettség a betegeket nem fogja terhelni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.