galéria megtekintése

Hóvihar

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Karira kérnék, már ha és amennyiben, tisztesség ne essék szólván, Jézuska képviselőtársam lesz szíves intézkedni folyó hó, esztendő, satöbbi dikán, a 2014 (kettőezertizennégyes) évi számú tekintetébennel kapcsolatosan, egy Kocsis Máté egészalakoskodó mellszobrát formázó, digitális, tolótetős, lendkerekes, nyolcmagos, érintőképernyős, ultra HD, USB kínai drogtesztet, amely akár harmincméternyi távolságból lehugyozva is teljes biztonsággal képes megállapítani, hogy a CIA pénzelte posztkommunista kriptoszadeszes gyíkemberek készítenek elő puccsot Pataky Attila agyának manipulálásával, Széles Gábor levedlett bőrébe bújva. Próbálnák rolexálni.

45 vagyok, nem drogozom, de nemcsak úgy mondom, ahogy szokták rocksztárok és politikusok, hanem tényleg nem. Őszintén: nincs is sok kedvem hozzá. De lassan muszáj lesz. Morális okokból. Tényleg, hogy nézne már ki?

Egyébként meg: dehogy nem drogozom. Drogozom, mint mindenki, mint állat, csak éppen a társadalmilag legmagasabb presztízsű drogfogyasztást volt szerencsém kifogni magamnak: akkora borbuzi vagyok, például, hogy Pálffy képviselőtársam adja a másikat. Meg ízfüggő, polgárilag, kérem, aki képes éjjel kettőkor feltépni a hűtőajtót, hogy vágjon magának egy darab kolozsvári szalonnát.

 

Nem azt a sovány, antibiotikumon tartott húsdisznóból kiszenvedett, ízfokozót, állományjavítót, füstaromát, és kellemetlenül sok sót tartalmazó gumiszerű rettenetet, amit az áruházakban kapni lehet, de nem is a kézművesnek hazudott, piacos agyonfüstöltet, hanem Lukoviczki Pál (a csabai Beethovenje) két-háromszáz kilós kocából készített, hibátlanul érett, csak egészen enyhén sós, érintésnyi avassággal kitestesedett kolozsvári-szimfóniájából egy szeletet, és csak úgy, minden nélkül, kalóriatáblázat és Norbi nélkül, nagy élvezettel betolni.

Hogy ez-e a károsabbik, vagy reggae-re spanglizgatni – nem tudom. Nem is érdekel. De erre nincsen drogteszt. Hacsak nem a mérleg, meg a koleszterinszint.

Egyébként én leginkább egy még másikabb, sokkal pusztítóbb drogot tesztelnék, amit harmincas, jellemzően jogi végzettségű, gondosan nyírt frizurájú, igen határozott fiatalemberek fogyasztanak elképesztő étvággyal. A hatalom ez a drog. Mindennél addiktívabb. Hogy megmondhatod a másiknak, hogyan kellene, mit csináljon, hogy éljen, hogy te jobban tudod, és mindent jobban tudsz, hiszen átkavartad magad valahogy egy jogi egyetemen, egy kispályás futballcsapaton és egy pártalapszervezeten, egy választáson, és te elintézed, mindent elintézel, lenyomod a torkán, te képes vagy, mindenre képes, eltökélt, megállíthatatlan, mindig és minden körülmények között legitim, és csak te vagy legitim, nincsen más hozzád hasonlóan legitim, nincsen benned és nem férhet hozzád kétely: HATALMAS vagy. És bármikor kölcsönkérhetsz a szüleidtől félmilliárdot.

Na, erre kéne drogteszt. Utána beszélhetünk a spangliról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.