Hová tűntek a magyar nyugdíjasok?

Ha csak a számokat nézzük, azt látjuk, hogy öt év alatt 87 ezerrel csökkent a nyugdíjasok száma. 2010-ben 2 millió 82 ezer nyugdíjas élt az országban, ami az idén januárra kétmillió alá zuhant (1 millió 995 ezer fő). A Magyar Nemzet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján tette közzé, hogy tavaly 35 ezer nő és 14 ezer férfi lett új nyugdíjas, holott 2012-ben még 75 ezren mentek nyugdíjba.

Melyek a nyugdíjrendszerbe történő beáramlás visszaesésének okai? A csökkenés fő oka természetszerűen a nyugdíjkorhatár folyamatos kitolása. Az 1951-es korosztály 62 évesen mehetett nyugdíjba, az ’52-eseknek már 62 és fél éves korukig kell dolgozniuk, az ’53-asok pedig csak jövőre tehetik le a munkát. A nyugdíjkorhatár kitolása mellett (melynek végső pontja jelenleg 65 év) a beáramlás lelassulásának az is oka, felelte érdeklődésünkre Gál Róbert Iván, a Népességtudományi Intézet főmunkatársa, a Tárki vezető kutatója, hogy a kormány 2012 januárjától lezárta az alternatív nyugdíjazási csatornákat.

Iskolapadba lehetne ültetni a szépkorúakat
Iskolapadba lehetne ültetni a szépkorúakat
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az előre hozott vagy a korengedményes nyugdíj például teljesen megszűnt, öregségi nyugdíjat csak a korhatár betöltése után folyósítanak (kivéve a negyvenévnyi jogosultsági viszonnyal rendelkező nőket). A kutató szerint a vártnál kevesebb „álrokkant” állt újra munkába, de a rokkantrendszerbe való beáramlás is visszaszorult. Gál Róbert Iván szerint azzal, hogy kevesebb az új nyugdíjas, még nem oldódtak meg a gondok. A korhatár kitolása sem csodaszer, mert az idősebb munkavállalók munkaképessége csökken.

Most is az a fontos kérdés, hogy mi történt azokkal, akik a nyugdíjba vonulás helyett megmaradtak a munkaerőpiacon. A tények azt mutatják, hogy nem nőtt a munkanélküliség, és az idős munkavállalók nem távoztak külföldre sem. Az 55 év feletti munkavállalókra vonatkozó foglalkoztatási kedvezmények ismertek, de ez azért más, mint a védett kor intézménye harminc éve, a munkaerőhiányos gazdaság világában. A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy akik 1998-ban mentek nyugdíjba, egészen más korosztályhoz tartoztak, mint a mostaniak.

Más volt az egészségi állapotuk. – Az a helyzet, és ezt nyilván a kormányok is pontosan tudják – mondta a kutató –, hogy ma tovább maradnak az emberek egészségesek, és tovább is élnek. Ma a foglalkoztatásnak nem az életkor és a leromlott egészségi állapot a legfőbb akadálya, hanem az elavult alaptudás. Nem azért akarnak nyugdíjba vonulni az emberek, mert betegek és fáradtak (a vizsgálatok szerint a nyugdíjba vonulás után ugrásszerűen megnő a háztartási aktivitás), hanem mert érzik, hogy „elévülnek”.

A nyugdíjak mértéke viszonylag magas, vonzó nyugdíjasnak lenni. A nyugdíjkorhatár kitolását számítógépes vagy nyelvi oktatással lehetne összekötni, akkor az idős munkavállalók nem éreznék kényszernek azt, hogy később mehetnek nyugdíjba. Mindösszesen a nyugdíjrendszer problémáit elsősorban nem a nyugdíjrendszerben kell megoldani, hanem jóval korábban, össze kell kapcsolni az oktatás, a családtámogatás korszerű szemléletével – szögezte le Gál Róbert Iván.

103 406 forint az átlagnyugdíj

A Központi Statisztikai Hivatal 2014-es nyugdíjjelentése szerint a 2012-es átalakítás után 2,2 millió fő kapott nyugellátást, ami 18 százalékos csökkenésnek felelt meg. 2014 januárjában 2 037 126 főnek folyósítottak öregségi nyugdíjat. 2013 januárjához képest az ellátottak száma 2,4 százalékkal csökkent. Egy nyugdíjas átlagosan 103 406 forintot kapott, ez 2,9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A KSH társadalmi rétegződés-vizsgálata szerint egyharmadukat kékgalléros munkahelyeken foglalkoztatják. 2001-ben még csak 3,2, 2011-ben viszont már 5,8 százalékuk volt vezető értelmiségi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.