galéria megtekintése

Hová menjen a gyerek táborozni?

0 komment


Rab László

Ha válogatni kezdünk, akkor a napi négyezer forintos költséggel megoldható bentlakásos tábortól kezdve a kétszázezer forintért kínált egyhetes bécsi nyelvi táborig terjed a skála. Külön műfaj a vakációs nyelvi kurzus, itt a bölcsődés gyerektől az aggastyánig mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy válasszon. A fizetéssel valahogy nincs probléma, az interneten újabban minden megoldható, főleg, ha a gyerekről van szó.

A Zsebpénzzseni-képző kreatív pénzügyi táborba 8 és 12 év közötti gyerekek jelentkezhetnek, a szervezők a hétfőtől péntekig tartó ötnapos programot úgy ajánlják, hogy „a személyes pénzügyek manapság egyre több kihívással állítanak minket szembe. Ha ezeket a kellemetlen pillanatokat szülőként szeretné megspórolni gyermekének, akkor nyári pénzügyi gyerektáborunkban van fiának/lányának a helye." A tábort egy pénzpedagógus dolgozta ki, a helyről annyit lehet megtudni, hogy „budai panorámás zöld­övezetben" tartják a foglalkozásokat. A tábor ára: 38 ezer forint plusz áfa.

 

A Külker Park vidám úszótáborában 30 ezer forintért a napi két edzés mellé reggeli, ebéd és uzsonna társul, és egy ingyen belépőjegy a nyár végi záróbulira. Napi kilencezer forint a részvételi díj abban a kommunikációs készségfejlesztő drámatáborban, ahol a gyerek „készsége egy hét alatt szárnyra kap".  A szervezők Szép Kártyát is elfogadnak.

A gördülékeny internetes megjelenésekből arra lehet következtetni, hogy a sporttáborok igen népszerűek a gyerekek és a szülők körében, ezek sztenderd ára 30 és 50 ezer forint között mozog. A táborokat gyakorta szervezik a művelődési házak, a táborosok pedagógusokat alkalmaznak, akik pluszpénzt kereshetnek a vakáció idején. Egészen kicsiny gyerekeknek kínálják a Labdamánia elnevezésű tábort, ami napközijellegű, a gyerek elhelyezése reggel héttől délután ötig adott, a Corvinus Sportlétesítmé-nyében 29 210 forintot kérnek a gyerekmozgató, aktív napköziért.

Nincs gond a bentlakásos táborokkal sem, elképesztő a választék, éppcsak szülő kellene hozzá, aki mindezt finanszírozni tudná. A sima balatoni gyerektábor ma már nem eléggé „ütős" hívó szó, átment rajta az idő, a kaland-, a lovas- és az ökotábor sokkal trendibb. Tartják viszont magukat az alkotótáborok, a sportos tematikák mellett ezek viszik a prímet 2016-ban is. A napközis verziót 30 és 50 ezer forint között ajánlják, a napi ár 6 ezer forint. Ugyanez Balatongyörökön (Funside képzőművészeti tábor) bentlakással már 73 ezer forint. A gyerekeket a Váraljai Parkerdőbe kalauzoló kreatív művészeti kalandtábor 58 ezer forintba kerül bentlakással, ez voltaképpen az általános iskolák régi vándortáboraihoz hasonlít, sok benne a csatangolás, jellemzője a természetközeliség. „A nyári napközis foglalkozásokat pedig hagyjuk meg azoknak – fogalmaznak a szervezők –, akik még nem voltak igazi táborban."

Az önmagáról kicsit nagyot mondó Összpróba Összművészeti Alkotótábor szintén 58 ezerért szervezi főleg a nagyobb diákoknak a színjátszó tábort, a maroshévízi bentlakásos fotótábor ára 33 500 forint. A rokonszenvesnek tűnő csillagásztáborokban a részvételi díj 40 ezer forint körül mozog. Itt azért fontos a jó helyszín, mert a gyereknek napközben is el kell foglalnia magát, és a Hortobágyi Nemzeti Park Fecskeháza romantikusabbnak tűnik, mint a budapesti Planetárium, de hát az utazás is költség.

A kalandtáborokat sokszor olyan művi környezetben találjuk, amelyeket a kor divatjának megfelelő kalandtáborokban létesítettek. A Tüskevár eredeti világában szocializálódott szülők valószínűleg nem ezt választják. Tény, hogy megfogyatkoztak a városi gyerekek körében egykor népszerű falusi hangulatú táborhelyek. Kecskét látni, marhát terelni, szalmában ugrálni a nyolcvanas évek múló divatja, amit persze a magunk részéről fölöttébb sajnálatosnak tartunk, de a divat az divat. A főzőtáborok az anyagfelhasználás miatt kicsit költségesebbek (30 ezer az ötnapos napközis és 60 a bentlakásos ár).

Apropó, Tüskevár. A magunk részéről erősen támogatjuk (fiúk és lányok esetében is) a horgásztáborokat. Komoly és súlyos a kínálat, 30 és 55 ezer forint közötti ajánlatok közül válogathatunk. Feltétel az úszni tudás, és itt a táborszervezők között lennie kell egy-egy Matula bácsinak is. A nagyobb vizekben (Tisza-tó, Velencei-tó, Körösök stb.) jobban megbízunk, mint a párhektáros horgásztavi szervezésekben.

A hagyományőrző táborok nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak, de nem is nagyon lógnak ki a sorból. A szombathelyi bentlakásos régésztábor ára 26 ezer forint /öt nap – napköziben 16 ezer –, a somogyfajszi őskohász táborért 35 ezret kérnek, a pápateszéri lovastáborban 56 ezret szednek be a gyerekektől.

Arról kell még szót ejtenünk, hogy natúr balatoni gyerektáborok ma már nem léteznek, a régi úttörőtáborokat privatizálták, ezeket az új tulajdonosok speciális, például vitorlázással vagy nyelvtanulással egybekötött formákkal viszik a túltelített piacra. Kérdés, hogy meg tudnak-e élni belőle. Az interneten elérhető, önreklámmal alaposan nyakon öntött táborformáról annyi derült ki, hogy erre az évre nem adott meg magáról adatokat. Ami nagyjából azt jelenti, hogy a csábító ajánlatok a valóságban nem működnek, mert nincs rájuk kellő számú jelentkező.

300 ezer fiatal

A CCUSA-t (Camp Counselors USA) 1985-ben alapították, éspedig azért, hogy az egyetemisták és főiskolások a világ minden tájáról az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon vagy Ausztráliában nyári táborokban dolgozhassanak. Jelenleg 60 országból toborozzák a jelentkezőket, az alakulás óta 300 ezer fiatal dolgozhatott így. A diákok a nemzeti parkokban, vidámparkokban, üdülőhelyeken, szállodákban, farmokon kaphatnak munkalehetőséget. A CCUSA heti 130 dollár kezdőfizetést ad, ingyenes a szállás és a napi háromszori étkezés. A turnus 10 hétig tart. A programban való részvételre az idén 35 ezren jelentkeztek. Az első magyarok a napokban indultak el Kanadába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.