galéria megtekintése

Hotel Giró-Szász, avagy mese a kilencszázmillióról

28 komment


Vári György

Giró-Szász András tekintélyes vagyonra tett szert karrierje során. A milliók sokszorozódását ismerős történetek kísérik: a sztorikban szerepet kapnak rokonok, ismert fideszes politikusok, valamint offshore-paradicsomokban bejegyzett cégek.

Giró-Szász  tekintélyes, a kintlevőségeivel együtt bő 900 millió forintos vagyonának fő forrása a kormányzathoz kötődő szerepvállalásai idején eladott, ezek szünetében viszont visszavásárolt érdekeltsége, a közpénzes megbízásokban nem szűkölködő Strategopolis Kft.

Szerinte nem tekinthető közügynek
Szerinte nem tekinthető közügynek
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ebben a cégben meglévő üzletrészét Giró-Szász kommunikációért felelős államtitkárrá válva ismét eladta. Nemrég nyilvánosságra hozott vagyonbevallása szerint 750 millió forintért. (A vételárral a társaság még tartozik neki.) Ezenkívül még szert tett 140 millió forintnyi készpénzre a Normafánál lévő háza eladásával, továbbá egy – az Index becslései szerint – 25-35 millió forint értékű jachtot is beszerzett.

Giró-Szász 2000-től dolgozott a Századvég Alapítványnál, ahol Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere egyengette az útját. Giró-Szász 2005-ben lett az alapítvány ügyvezetője, a 2006-os választások előtt pedig közreműködött a Polgári Kormányzás 2006 stratégia elkészítésében. Ez az anyag a Fideszt készítette volna fel a 2006 és 2010 közötti kormányzásra, ám a vereség miatt nem alkalmazhatták. A 2006-ban alapított Strategopolist a 2010-es kormányváltás előtt tízmillió forintos nagyságrendben foglalkoztatták fideszes irányítású önkormányzatok, például az akkor Lázár János vezette Hódmezővásárhely. Giró-Szász a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ben is tulajdonos volt egy időben, az itt feltűnő személyek némelyike a Strategopolisban is felbukkant.

 

Egy friss Giró-Szász-érdekeltség kapcsán az Index foglalkozik azzal az esettel is, amelyről a Népszabadság is írt még április elején. Arról van szó, hogy Belváros-Lipótváros önkormányzata még 2010-ben, vagyis az ingatlanpiac pangásának idején eladta Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő és Vagyonkezelő Zrt. nevű cégét, benne hét értékes ingatlannal, vagyis a cég portfóliójába tartozó ingatlanokat mintegy „csomagban" értékesítette kétmilliárd 680 millió forintért. A vevő egy, az offshore-paradicsomként számon tartott Luxemburgban bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozás volt.

A mentorral, Stumpf Istvánnal
A mentorral, Stumpf Istvánnal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez a cég 2012-ben közvetve egy, a szintén adóparadicsomként ismert Seychelle-szigetekre bejegyzett társaság birtokába került, székhelyének címe és ügyvezetőjének személye azonban változatlan maradt: ő Serfőző Péter, Giró-Szász András sógora volt. Az önkormányzati cég székhelye az eladás után a budapesti Márvány utca 16. lett, ide volt bejegyezve két Serfőző Péter résztulajdonában lévő vállalkozás is.

Belváros-Lipótváros önkormányzata akkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy hiába írtak ki nyílt, nemzetközi pályázatot a cég értékesítésére, úgy alakult, hogy csupán a Giró-Szász sógorával kapcsolatba hozható, offshore-paradicsomban bejegyzett cég „nyújtott be ajánlattételi határidőben pályázatot".

Rokonok

Serfőző Péter kapcsolatrendszerét követve még egy Giró-Szász-rokonhoz eljuthatunk: a kormányszóvivő sógora 2010-ben ugyanis még együtt volt vezető tisztviselője egy a fő tevékenységeként ingatlanok adásvételét megjelölő cégnek azzal a Werner Péterrel, aki jelenleg a csepeli önkormányzat „városgazda" cégének élén áll. Az általa irányított önkormányzati cég pedig 2011 óta foglalkoztatja Giró-Szász András egy másik rokona, Giró-Szász János ügyvédi irodáját, a Giró-Szász és Társait. Az iroda a Fidesz-frakciótól is kapott megbízást.

Giró-Szász friss vagyonbevallásából az is kiderül, hogy az idén nyáron alapított vállalkozás, a Safe Port Project Kft. 20 százalékos, kisebbségi tulajdonosa is lett. A többségi tulajdonos és ügyvezető pedig újfent a sógor, Serfőző Péter. Mindez azért érdekes, mert a cég két nappal a megalakulása után tulajdonrészt szerzett egy addig az egykori V. kerületi önkormányzati cég birtokában lévő vállalkozásban, a Dorottya 8 Hotel Kft.-ben. (A Dorottya utca 8. alatt áll azon ingatlanok egyike, amelyeken 2010-ben cégestől adott túl az akkor még Rogán Antal által vezetett kerület.) A többek közt Giró-Szász és sógora érdekeltségébe került cég az elegáns Dorottya utcában kezdte meg a napi.hu tájékoztatása szerint egy háromcsillagos, 120 szobás hotel kialakítását mintegy hárommilliárd forintnyi befektetéssel.

Visszautasít mindenféle feltételezést, amely a a vagyonosodását a kormányzati szerepvállalásával hozná összefüggésbe
Visszautasít mindenféle feltételezést, amely a vagyonosodását a kormányzati szerepvállalásával hozná összefüggésbe
Szabó Barnabás / Népszabadság

Giró-Szász március végén arról tájékoztatta lapunkat, sógora „feleségemmel kötött házasságunk előtt is már egy sikeres vállalkozó volt", az V. kerületi cég és a hozzá tartozó ingatlanok megvásárlása pedig még „a szocialista kormány idején történt", amikor neki semmilyen kormányzati pozíciója nem volt, így nem tekinthető szerinte közügynek az ő és Serfőző rokonsága. Nem is igazán értette, mit akar tőle lapunk: „Az ügyletről semmiféle információm nincs, ezért kérem a jövőben kérdéseivel a cég tulajdonosaihoz forduljon".

Mostani megkeresésünkre tudatta: „Mint azt már több alkalommal is nyilatkoztam, 2011 szeptemberében megváltam a Strategopolis Kft. irányítói feladataitól, valamint a Strategopolisban lévő tulajdonrészemtől. Ekkor a Strategopolis Kft.-nek egyetlenegy állami megbízása sem volt. 2014 júniusában, a kormányszóvivői feladatok befejezése után kerültem vissza a céghez tanácsadóként, ezért a két időpont közötti időszakra vonatkozóan semmiféle információival nem rendelkezem. Visszautasítok minden olyan feltételezést, amely a vagyonosodásomat a kormányzati szerepvállalásommal hozná összefüggésbe, hiszen az első kormányzati szerepvállalásomat megelőzően közel egy évtizeden keresztül irányítottam, valamint részben tulajdonoltam egy jelentős piaci megbízásokkal rendelkező tanácsadó céget és egy politikai elemző műhelyt." 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.