galéria megtekintése

Római-part: a legdrágább ajánlat nyert

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Kétszer ült össze a főváros közbeszerzési bizottsága, mire sikerült győztesnek hirdetni a római-parti mobil gát tervezői tenderére érkezett legdrágább ajánlatot.

A közbeszerzési bizottság elnöke, Trippon Norbert (MSZP) és a budapesti főjegyző megbízottja közötti – birtokunkba jutott – levelezésből tudható, hogy a zárt ülésen elsőre a jelen lévő nyolc bizottsági tagból csak négyen szavazták meg a Mélyépterv Komplex Zrt. győzelmét. Az egyik fideszes képviselő elfelejtett voksolni. Végül a múlt héten újra összeült a grémium, és meghozta a várt döntést.

A fővárosi fürdők rekonstrukciójának házi tervezője annak ellenére győzött, hogy 220 millió forintos ajánlata jóval meghaladta két vetélytársa 180 millió alatti vállalását, miközben az ár volt a legfontosabb bírálati szempont. A K+K Környezetgazdálkodási és Közműtervező Kft.-t formai okok miatt kizárták. A versenyben maradt két cég a gyorsaságra maximum pontot kapott. Ám a szakmai értékelésnél a – Víziterv Consult Kft.-vel társult – Mélyépterv a maximális tíz pontot kapta, míg a szolnoki Keviterv Akva Kft. csak öt és felet.

– A tender kiírásakor jeleztem, hogy a tartalmi szempontok ilyen mértékű súlyozása túl tág teret enged a szubjektivitásnak. Arra is felhívtam a figyelmet, hogy a szigorú alkalmassági és referenciafeltételek kizárják a valódi versenyt. Mindkét félelmem igazolódott – összegez Trippon. A Népszabadság információja szerint a szakmai bírálóbizottság tagjainak többsége a főváros különböző főosztályairól került ki, a felkért tanácsadók mindegyike árvízvédelmi szakértő volt. Környezetvédelmi vagy tájépítészeti szakember nem került a csapatba.

 

Béres András, a Párbeszéd Magyarországért III. kerületi képviselője már a pályázat kiírásakor kifogásolta: anélkül bízza meg a főváros a tervezőt, hogy meghatároznák a védmű nyomvonalát. De nem ismert a környezeti károkozás mértéke, illetve a várható költség sem. A környezet megóvása nem szerepelt a szempontok között, a fakivágási terv viszont igen. Béres azt sem érti, hogy miért a Duna medrét töltik fel ahelyett, hogy a part menti – a védmű megépülésével értéknövekedést elkönyvelő – ingatlanokból sajátítanák ki a hiányzó területet.

A 2013-as árvíz a Római-parton
A 2013-as árvíz a Római-parton
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A mobil gát előző terveiért 66,2 milliót fizető főváros második nekifutásra 250 millió forintra becsülte a munka értékét. Az újratervezésről januárban döntött a főváros, de a kihirdetéssel megvárták a parlament határozatát, amely kiemelt beruházássá minősítette a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét. A területre így nem vonatkoznak a hatályos építési szabályok. A tervezői pályázatot július elején hirdették meg.

A győztessel Tarlós István a bizottsági döntéstől számított 30 napon belül aláírhatja a tervezői szerződést. Közgyűlési jóváhagyás nem szükséges. Holott a főváros korábban 3,5 kilométeres mobil gát építését tervezte 5-8 milliárd forintért. A mostani megbízás 5 kilométerről szól, a költségvetést pedig a tervező készíti. A másfél évig tartó kivitelezés jövőre kezdődhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.