Hősi emlékművet kért a születésnapjára három abonyi asszony

Szokatlan ajándékkal lepte meg magát három barátnő a 80. születésnapján. Az idős hölgyek hősi emlékmű építtetésébe fogtak a temetőben, mellyel a világháborúban elesett abonyi áldozatokra emlékeznek.

– Amikor a család elhatározta, hogy rendez egy összejövetelt a kerek születésnapomra, elkezdtem számolgatni, vajon mennyibe fog az kerülni. Majd arra gondoltam, ezt az összeget adják inkább oda nekem, hátha valóra válthatnánk álmunkat: felépíthetünk egy hősi emlékművet a katolikus nagytemetőben. Az ötletemhez a két barátnőm is csatlakozott, akik ugyancsak „pénzre váltották” a szülinapi ajándékukat – mondta a szoljon.hu-nak Komáromi Károlyné, vagy ahogy a Pest megyei városban ismerik: Böbő néni.

Az utóbbi évtizedekben ők gondozzák azt az egyszerű emlékművet, melyet még 25 éve az MDF abonyi szervezete emeltetett, éppen egy kripta mellett-felett. A domb tetejére, terméskő talapzatára egy nagy fakereszt és egy emléktábla került, mely azóta teljesen tönkrement. Ennek ellenére halottak napján a domb előtt gyertyák százai jelzik, hogy ma is él az emléke a nagy háborúknak és áldozatainak.

– Év közben mi gondoztuk, ápoltuk az emlékmű környékét, mi kapáltunk, gyomláltunk, virágot ültettünk. Szomorúan láttuk, ahogy a régi akácfa kereszt teljesen tönkremegy. Mivel bennünket a hazafiságra tanítottak-neveltek, úgy döntöttünk, nem hagyjuk, hogy a megemlékezőhely végleg az enyészeté legyen. Ha más nem, hát mi emeltetünk egy új emlékművet, bármi áron – mondták.

A három asszony elhatározása valóban sziklaszilárdnak tűnik, ugyanis a 100-100 ezer forintjukat – amely a szülinapi ajándékuk volt –, már össze is dobták, hogy elkezdődhessenek a munkálatok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.