galéria megtekintése

Zárva tartó plázákba küldene vasárnapra a katasztrófavédelem

21 komment


Danó Anna

Forró napok következnek: az ÁNTSZ csütörtök déltől vasárnap estig másodfokú hőségriasztást adott ki, vasárnap 36 fok is lehet.

Az egyes riasztási fokozat kizárólag az időseknek, krónikus betegnek szóló figyelmeztetés, a kettes már mindenkinek szóló jelzés, a hármas fokozatnál pedig az önkormányzatoknak légkondicionált helyiségeket kell megnyitniuk. A katasztrófavédelem ekkor már vizet oszt a csomópontokban. A hőségriadó harmadik fokozatában nem lehet korlátozni a kamionforgalmat, a kórházaknak pedig föl kell tölteniük az infúziós raktáraikat, mert a szokásos napi adag duplájára is szükség lehet.

Hűsölés Debrecenben
Hűsölés Debrecenben
Czeglédi Zsolt / MTI

A mostani másodfokú jelzésnél a következő néhány napban a napi középhőmérséklet eléri a 25-27 Celsius fokot. A legnagyobb hőség vasárnap várható, ekkor 36 fok is lehet, de a nagyobb városokban ennél melegebb is várható.

 

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, valamint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

Ez utóbbi ajánlás éppen vasárnap a várható legmelegebb napon nehezen lesz kivitelezhető. Bár az ilyen helyiségek listája a katasztrófavédelem honlapján megtalálható, mert az ott fölsorolt 1641 hely zöme bevásárlóközpont vagy hipermarket, amelyek többsége március 15-től vasárnap zárva van. Legfeljebb azokba az üzletközpontokba húzódhat be a lakosság, ahol vannak vasárnap is nyitva tartó butikok vagy mozik. Lapunk csütörtökön a hőségriasztás hivatalos kezdete előtt két órával megkérdezte Zombor Gábor egészségügyi államtitkárt, hogy közegészségügyi érdekből kezdeményezi-e az üzletek zárva tartásáról szóló szabályok felfüggesztését, a politikus szemmel láthatóan meglepődött a kérdésen és türelmet kért, míg tájékozódik. Később azt közölte, hogy a tisztifőrvos nem kezdeményezett ilyen fellépést.

Forrás: MTVA

Csütörtök délig egyetlen ember sem került hőguta miatt a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházba – tudtuk meg Papp Csaba toxikológus főorvostól. Mint mondta: a hosszan tartó hőségben jobban kell figyelni a szervezetre, a vészjelekre. Így amint jön a kimerültség, a fejfájás, azonnal hűteni kell a testet zuhannyal, vízpótlással. A kisgyermekek és az idősek folyadékegyensúlya borul a legkönnyebben, ezért számukra a legfontosabb, hogy elég gyakran igyanak. Óvott mindenkit attól, hogy napközben sportoljon, vagy akár csak huzamosabban tartózkodjon a napon. A strandolóknak is azt ajánlja, hogy mártózás után azonnal húzódjanak az árnyékba. Hozzátette: a kánikulában az a jó, ha a ruházat minél lengébb, mert annál inkább segíthet az izzadság elpárologtatásában, a test hűtésében. A lakásban mindenki nyugodtan vetkőzzön rövidnadrágra, naponta többször zuhanyozzon, az utcán napszemüveg, nyári sapka/kalap és ásványvizes palack nélkül pedig ne tegyen senki egy lépést se – javasolja. A vízből akkor is érdemes kortyolni, ha valaki nem szomjas. Az egyébként napi másfél liter helyett most három-négy liter ásványvíz sem sok. A legjobb szomjoltó a tiszta víz, de nagy hőségben figyelni kell a sópótlásra is, így néhány cseppnyi citrommal, csipet sóval ízesített víz, tea is kerülhet a pohárba.

Forrás: MTVA

Papp Csaba elmondta: az alkoholos italok folyadékpótlásra nem jók, mert az alkohol vízhajtó hatása segíti a szervezet kiszáradását. A szakember hangsúlyozta, hogy a nagy melegben a drogok is jobban hatnak. A harminc fok feletti hőség nagyon veszélyes az idősekre és a kisgyerekekre. Náluk már kis folyadékvesztés is végzetes lehet. A csecsemőknél az agyödéma veszélye miatt nemcsak az állandó itatásra, de fejük védelmére is oda kell figyelni. Az éles sírás, az epilepsziaszerű görcsök egyértelműen bajt jelentenek, és azonnal orvosra van szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.