galéria megtekintése

Horvát oldalról érkezett az újabb menekülthullám

45 komment


Ungár Tamás

Amint az várható volt, csütörtökön megjelentek a menekültek Dél-Baranyában is. Az első csoportok Illocska közelében délután egykor lépték át a horvát–magyar határt. Negyedórával később a rendőrök megállították a negyvenfős csapatot. Estéig már 200 menekültet igazoltattak a megyében, és a hírek szerint ezren közelednek vonattal a határhoz. A kormány emiatt két újabb megyére terjesztette ki a válsághelyzetet.

Csütörtök délután 3 órakor Beremend községben szirénázó rendőrautó állt be az egyik kisbolt elé, az egyenruhások megpakolták a jármű csomagtartóját ásványvízzel, aztán nekilódultak. A községet elhagyva letértek egy földútra, Tudósítónk követte őket, s öt kilométerrel odébb már azt látta, hogy a rendőrök leállítanak egy húsz felnőttből és tizenöt gyerekből álló csoportot. A gyerekek között voltak karon ülők, óvodás és iskolás korúak. Egy madárcsontú, idős asszony két botra támaszkodva vánszorgott. A láthatóan kimerült migránsok többsége afgán volt, heten Szíriából érkeztek.

Fotó: Lendvai Péter / MTI

A szírek egyikével angolul szót értettünk, ő Abd Alhamid Alabbui néven mutatkozott be, s elmondta, hogy a Damaszkuszhoz közeli Arakka városából kelt útra.

 

A 26 esztendős férfi Németországba igyekszik, nyelvi problémái aligha lesznek, mivel Szíriában német nyelvészettel foglalkozott.

Rendőri intézkedés  Illocskán
Rendőri intézkedés Illocskán
Lendvai Péter / MTI

Egyik társa vegyészmérnök, ő három kicsi gyerekkel és a háború előtt tanítóként dolgozó feleségével vágott neki Európának. Eredetileg Röszkénél akartak Magyarországra belépni, ám az ismert helyzet miatt irányt váltottak. Azt mondták, hogy továbbra is sokan próbálnak majd Magyarország felé jönni.

Egyre többen jönnek a horvát oldalról
Egyre többen jönnek a horvát oldalról
Antonio Bronic / Reuters

A beremendi határátkelőtől 3 kilométerre nyugatra, a zöldhatáron magyar földre lépő csoport türelmesen várta, hogy elkísérje őket a közben 15 fősre erősödő rendőri egység az egyik szántó szélén kijelölt gyűjtőpontra. Ott leroskadtak a gazos fűbe, és csendesen kortyolták a rendőröktől kapott ásványvizet. Az egyenruhások nyugodtan, udvariasan viselkedtek, a menekültek megadón tűrték, hogy irányítsák őket. Abd Alhamid Alabbui többször is azt kérdezte tőlem, mire számíthat, mi fog most velük történni. Nem tudom, feleltem neki.

Kapcsolódó írásunk: Nekünk árt Orbán „új időszámítása”

 A magyar–szerb határnál létrehozott két tranzitzóna és az azokban lefolytatott menedékjogi eljárás jogsértő, embertelen, és a nemzetközi kapcsolatainknak sem tesz jót – erre a következtetésre jutott a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság.

A beremendiek nem lepődtek meg azon, hogy immár az ő falujuk is beleesik a menekültek útvonalába. Izgatott vagy idegesen aggódó emberrel eggyel se találkoztam, de azért az általam kérdezettek mind azt kívánták, hogy minél hamarabb legyen vége ennek az állapotnak.

Fokozódik a helyzet a horvát határnál
Fokozódik a helyzet a horvát határnál
Antonio Bronic / Reuters

Ezren tartanak a határra

Késő délutánig mintegy kétszáz migránssal szemben intézkedett a rendőrség Baranyában, akik Illocska, Old és Sárok térségében jelentek meg. Az M1 tudósítója csütörtök este jelentette, hogy kilencszáz illegális migránst szállító vonat közeledik a magyar határhoz közeli Pélmonostorra (Beli Monastir). Később az M1 már több mint ezer migráns közeledéséről tudósított.

Buszra váró menekültek Tovarniknál. Fotó: Antonio Bronic / Reuters

A fokozódó nyomás miatt Horvátországban már készültség van: Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra kérte a hadsereget, hogy a kialakult migrációs válság miatt álljon készenlétben. 

Magyarország szitokszó let

Ha a menekültválság logisztikai versenyfutás lenne, Szerbia simán nyerné a világbajnokságot. A belgrádi kabinet legalábbis röpke huszonnégy óra leforgása alatt megoldotta azt a problémát, amelyet az Orbán-kormánynak hónapok óta nem sikerül a politikai célú hisztériakeltésen túl. Amióta Magyarország kedden teljesen lezárta a határt a menekültek előtt, Szerbia elkezdte a horvát határra, egy Sid nevű faluba szállítani a menekülteket... 

Ágoston Zoltán és Kovács Klára riportja.

Kiterjesztették a válsághelyzetet

Szijjártó Péter csütörtök este jelentette be, hogy Baranyára és Somogyra is kiterjesztették a válsághelyzetet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.