Hornnal kampányol az MSZP

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az Európai Parlamenthez (EP) hasonlóan a magyar Országgyűlés épületében is nevezzenek el termet Horn Gyula volt miniszterelnökről. Ezt Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke jelentette be csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MSZP EP-listáján második helyen álló politikus azt mondta, nem kívánják kisajátítani az Országgyűlést, vagyis ha van arra kezdeményezés, hogy Horn Gyula mellett Antall József egykori kormányfőről is termet nevezzenek el egyszerre a Parlamentben, a szocialista párt támogatni fogja.

Ujhelyi István a kezdeményezést azzal indokolta, hogy Horn Gyula a 20. század egyik legkomolyabb, legnagyobb hatással bíró magyar államférfija volt, akit világszerte elismernek. Magyarország európai uniós csatlakozásának tizedik évfordulója pedig jó alkalom lenne arra, hogy termet nevezzenek el róla az Országgyűlésben, hiszen a volt szocialista miniszterelnök volt az, aki először vetette fel az ország uniós integrációját - fejtette ki.

Mint mondta, a parlament épületében több mint kétszáz irodahelység és tárgyaló van. Emlékeztetett arra, hogy Horn Gyuláról Németországban még életében utcát neveztek el, az EP-ben pedig most neveznek el róla egy termet.

Ujhelyi István értékelése szerint Horn Gyula az országot és nem a hatalmát építette, elvetette azt a politikát, amely a kisembert, a szegény embert akarta szolgálóvá tenni; értette a magyar társadalom mindennapos gondjait. A távozó alelnök közölte, a nap folyamán írásban juttatja el kezdeményezését a Ház vezetésének.

A javaslattal kapcsolatban esetlegesen felmerülő kritikákról kérdésre válaszolva Ujhelyi István elmondta, az egész világon "politika etalonnak" számít Horn Gyula. Még Orbán Viktor miniszterelnök, vagy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is elismeri, hogy Horn Gyula egy olyan államférfi volt, aki Magyarország fejlődése szempontjából fontos tetteket hajtott végre - fűzte hozzá. Egy másik kérdésre azt mondta, nem szeretnék kampánytémává tenni Horn Gyulát, a céljuk az, hogy a volt szocialista politikus gondolkodásmódját visszahozzák a mindennapokba.

Az MTI kérdésére beszámolt arról, hogy az MSZP már leadta az EP-választáson való induláshoz szükséges aláírásokat, de arról nincs információja mikor döntenek a párt EP-listájának nyilvántartásba vételéről.

A sajtótájékoztatón Ujhelyi István a Parlament egyik termére ideiglenesen kirakott egy Horn Gyula terem feliratot. Az MSZP Európai Parlamenti Delegációja kedden jelentette be, hogy a delegációvezető, Tabajdi Csaba és Udo Bullman, a német szociáldemokraták brüsszeli vezetőjének kezdeményezésére termet neveznek el Horn Gyuláról az Európai Parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.