Hoppál Péter: Túlburjánzik a fesztiválozó kedv

A kulturális államtitkár rájött, hogy erősek vagyunk fesztiválokban. Is.
Magyarország a fesztiválokban is erős - hangsúlyozta a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) szerdai budapesti konferenciáján elmondott köszöntőjében az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter emlékeztetett: a 12 éves múltra visszatekintő Fesztiválszövetség 98 tagszervezetet tömörít, és több mint 200 rendezvényt képvisel; "egy olyan impozáns civil erő", amellyel közös érdek az együttműködés.

Magyarország a fesztiválokban is erős, a fesztiválozó kedv "szinte már túl is burjánzik" - jegyezte meg az államtitkár, utalva a fesztiválnak nevezett rendezvények számának növekedésére. Mint hozzátette, az MFSZ segítségével újra lehet gondolni, hogy mit érdemes fesztiválnak nevezni, azt azonban elmondása szerint nem szabad elvitatni, hogy a kisebb események is képesek helyben értéket teremteni.

A fesztiválkínálat jellemzően a fővárosra koncentrálódik, a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól a Café Budapestig egész sor rendezvény van, amelyeket magas szinten támogat a kulturális kormányzat, de magánerőből is olyan rendezvények váltak önálló branddé, mint a Sziget - közölte az államtitkár, hozzátéve: a vidéki centrumok nagy rendezvényeinek támogatásában is van szerepe az államnak.

Hoppál Péter közölte: a költségvetésben idén 2,3 milliárd forint szerepel a fesztiválok támogatására, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fesztivál kollégiumában ezen felül több mint 1 milliárd forint áll rendelkezésre. Erejükhöz mérten a helyi önkormányzatok is részt vesznek a finanszírozásban: ez is adófizetői pénz, amely - bár nincs összesítve, de - valószínűleg meg is haladja a 3,5 milliárdot - fűzte hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.