De honnan van Vizoviczkinek 250 milliója minden idők legnagyobb óvadékára?

250 millió forint óvadékot ajánlott fel Vizoviczki László az előzetes letartóztatása megszüntetéséért. Ennyivel meg is elégedett volna a Fővárosi Törvényszék, ahol meg is szüntették a vesztegetéssel és költségvetési csalással vádolt szórakozóhely-birodalom tulajdonos előzetesét, az ügyészség azonban fellebbezett. Forrásaink emlékeztettek rá, hogy Vizoviczki 2012-es elfogása óta többször volt már rövidebb ideig szabadlábon. Legutóbb azért került vissza, mert felmerült a gyanú, hogy tanúkat akart befolyásolni.

A Fővárosi Törvényszék Vizoviczkit házi őrizetbe helyező döntése egyik félnek sem tetszett. Az ügyészség az óvadékajánlat elutasításáért, az előzetes letartóztatást fenntartásáért fellebbezett, a vádlott és védője pedig úgy gondolja, a negyedmilliárdos óvadék kifizetése elegendő garancia arra, hogy Vizoviczki nem fog megszökni, ezért a lakhelyelhagyási tilalom is megfelelő kényszerintézkedés lenne vele szemben.

Minden idők legnagyobb összegű óvadékát, 250 millió forintot ajánlott fel Vizoviczki László szórakozóhely-birodalom tulajdonos előzetes letartóztatása megszüntetéséért. Ez az összeg több mint a négyszerese az eddigi legnagyobb, 60 milliós óvadéknak. Azonban az ügyészség azonnal megfellebbezte a Fővárosi Törvényszék döntését, így az nem jogerős, így viszont egyelőre Vizoviczki is rács mögött marad, amíg a Fővárosi Ítélőtábla meg nem hozza a jogerős döntést.

Már, amennyiben a másodfok helyt ad Vizoviczki kérelmének. Az ügyészség mindent elkövet azért, hogy szervezett bűnözéssel foglalkozó főrendőrök megvesztegetésével és milliárdos költségvetési csalással vádolt Vizoviczkit ne engedjék ki.

Forrásaink emlékeztettek rá, hogy „Vizó” nem is egyszer megkapta már a lehetőséget, hogy hosszabb-rövidebb (inkább csak rövidebb) ideig házi őrizetben vagy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt védekezhessen. Egy alkalommal azonban felvetődött a gyanú, hogy viszonylagos szabadságát kihasználva tanúkat próbált meg befolyásolni. Nyilván erre is emlékeztette fellebbezésében az ügyészség az ítélőtábla bíráit.

Persze a mérleg másik serpenyőjében is komoly érvek vannak. Vizoviczki büntetlen előéletű, családja van, rendezett anyagi körülmények között él, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy bár a nyomozás során több százmilliót lefoglaltak tőle és érdekeltségeitől, mégis le tud tenni (vagy el tudja érni, hogy mások letegyenek a nevében) negyedmilliárd forintot.

Azt, hogy honnan van ennyi pénze, sem Vizoviczki, sem mások esetében nem vizsgálja a bíróság, így akár bűncselekményből származó pénz is lehet. Mint ahogy annak sincs általánosan elfogadott szabálya, hogy ki mekkora összeg fejében kerülhet szabadlábra.

A Vizoviczkit nem jogerősen 250 millióért szabadlábra helyező Fővárosi Törvényszék tavaly például 4000 óvadékkérelemből mindössze hétnek adott zöld utat. Jellemzően kábítószerekkel kapcsolatos ügyekben alkalmazták. A szerencsés kivételek 10 és 30 millió forint közötti összeg fejében kerülhettek szabad lábra, de volt, aki csak félmilliót tudott ajánlani, de a bíróság az érintett anyagi helyzetére tekintettel azt is elfogadta.

Az óvadék visszajár, ha megszüntetik a nyomozást, vagy ha vádlottat elítélik, és az előírt időben és helyen meg is kezdi büntetése letöltését.

Vizoviczki Lászlót 2012 nyarán fogták el, miután a Nemzeti Védelmi Szolgálat lebuktatta azokat a főrendőröket, akik állítólag pénzért éveken át titkos és bizalmas információkkal látták el Vizoviczki, s egy fajta védelmet nyújtotta szórakozóhelyeinek. Az ügyet később két részre bontották: A Központi Nyomozó Főügyészség az egyikben vesztegetésért 22 ember ellen emelt vádat, a másikban 33 személyt vádolnak költségvetési csalással.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.