Homofóboknak tapsol a KDNP

A KDNP üdvözli az igenek győzelmét a családok védelméről szóló szlovákiai népszavazáson.
Semjén Zsolt szerint a hétvégi szlovákiai népszavazás résztvevőinek véleménye visszatükrözi, amit Magyarország alaptörvényébe foglalt a család védelméről. A KDNP vezetője közleményében azt írta: "a szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról".

A Szlovákiában szombaton tartott népszavazáson résztvevők túlnyomó hányada igennel voksolt, a referendum azonban érvénytelen lett, miután a szavazók aránya nem érte el az 50 százalékot. A 4,4 millió szavazásra jogosultnak mindössze 21,4 százaléka járult az urnákhoz.

Három kérdésre lehetett igen vagy nem választ adni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, valamint az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Legtöbben a kelet-szlovákiai Sároseperjesi (Presov) megyében járultak urnákhoz (32,31 százalék). Negatív rekordot országos viszonylatban a nagy többségében magyarok lakta Dunaszerdahelyi (7,64), valamint a Révkomáromi járásban (7,78) mértek.

A népszavazást a pozsonyi székhelyű Szövetség a Családért (Aliancia za rodinu) civil szerveződés kezdeményezte. Akik elmentek szavazni, azoknak több mint a kilencven százaléka mindhárom kérdésre igennel voksolt.

Anton Chromík a referendumot kezdeményező civil szervezet egyik szóvivője vasárnap hajnalban biztatónak nevezte az eredményt, amely további munkára, a hagyományos családok még erőteljesebb támogatására, a társadalom értékrendjének megerősítésére sarkallja őket. Martin Macko a Másság (Inakost) vezetője szerint a népszavazás eredménytelensége igazolja, hogy a szlovákiai választópolgárok nagy többsége úgy véli: a melegek nem jelentenek semmiféle társadalmi veszélyt, holott sok helyen a kampány során ezzel riogatták az embereket. Hozzátette: "Az eredmény minket pedig arra biztat, hogy tovább küzdjünk a regisztrált partnerség szlovákiai törvényesítéséért. Jana Malovicová, az Amnesty International szlovákiai vezetője úgy vélekedett, hogy a népszavazás végeredménye alapján ebben az országban is azok vannak többségben, akik azt szeretnék, ha minden polgár egyenjogú lenne, mindannyiuknak legyen törvényes lehetőségük gyermekek örökbe fogadására is. "Erről a kérdésről társadalmi vitát kezdeményezünk"- nyilatkozta lapunknak vasárnap reggel.

Robert Fico, szlovák miniszterelnök már a népszavazás előtt bejelentette, hogy az eredménytől függetlenül a kormánya igyekszik megkönnyíteni az élettársi kapcsolatban élő melegek mindennapjait. Javasolni fogják, hogy megtekinthessék egymás egészségügyi dokumentációját,továbbá törvénymódosítást kezdeményeznek az örökösödési ügyekkel kapcsolatban is.

A Bugár Béla vezette Híd vasárnap reggel kiadott közleményében leszögezte: „Tiszteletben tartjuk a népszavazás eredményét és reméljük, hogy ezután a társadalomban fokozottabb igény lesz az egymás iránti toleranciára, a kölcsönös tiszteletre és a polgárok közötti megértésre. Már maga az a tény is, hogy sor került a népszavazásra, azt bizonyítja, hogy a szlovák társadalom számára fontosak a családdal kapcsolatos kérdések. A végeredmény ugyanakkor sejtetni engedi, hogy a társadalom nagyrésze a tényleges problémákat és veszélyeket a feltett kérdéseken kívüli területeken látja" - olvasható az állásfoglalásban.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.