Nem mondanak le a Hóman-szoborról

Közadakozást hirdetnek, nem mondanak le Hóman Bálint szobrának felállításáról – jelentette be Kováts Gábor, a Hóman Bálint Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Hóman Bálint a Horthy-korszak kultuszminisztere volt, akinek tudományos munkásságát elismerés övezi, de antiszemita nézeteit, politikai tevékenységét – sokak véleményét osztva – Lázár János fideszes miniszter is védhetetlennek és vállalhatatlannak minősítette.

Koncz György

Formailag a Hóman Bálint Alapítvány kezdeményezte, hogy Székesfehérvár hajdani országgyűlési képviselőjének szobrot állítsanak a városban, méghozzá a Bartók Béla téren. Miután a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a Szovjetunió elleni hadba lépés megszavazásával Hóman nem követett el háborús bűntettet, a fehérvári önkormányzat jobboldali többsége megszavazta a szoborállítást.

Annak ellenére is, hogy – idézzük a Mazsihisz állásfoglalását – a népbírósági ítélet későbbi megsemmisítése semmiféle okot nem ad arra, hogy az utókor erkölcsi felmentést adjon Hóman Bálintnak a zsidóüldözés terén viselt felelőssége alól.

Az igazságügyi tárca és a székesfehérvári önkormányzat anyagilag is támogatta az alapítványi kezdeményezést. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere múlt héten előbb azt nyilatkozta, hogy a városnak szerinte nincs módja megakadályozni a szoborállítást, és egyébként is: a politika nem szólhat bele egy civil szervezet döntésébe.

Aztán – sejthetően az egyre erősödő hazai és nemzetközi tiltakozáshullám hatására – meggondolta magát. Pár nap múlva Cser-Palkovics „az ország és a város érdekeit szem előtt tartva" már arra kérte az alapítványt, hogy álljon el szándékától, ellenkező esetben fizesse vissza az állami és önkormányzati támogatást (összesen 17 millió forintot).

Koncz György

Kedden délelőtt, a székesfehérvári Bartók Béla téren tartott sajtótájékoztatóján Kováts Gábor, a Hóman Bálint Alapítvány kuratóriumi elnöke közölte: Közadakozást hirdetnek, nem mondanak le a szobor felállításáról. Arról, hogy hol fog állni a szobor – mint mondta –, később ad tájékoztatást. A sajtótájékoztatón a kuratóriumi elnök méltatta Hóman Bálint „nemzetépítő tevékenységét”, és kitért arra is, hogy a város polgármesterét „méltatlan támadások, súlyos fenyegetések” érték.

Kováts Gábor a bejelentés után sietve távozni próbált a helyszínről, és csak kutyafuttában állt szóba az újságírókkal: érdemi válaszokat nem adott a sajtó kérdéseire.

A sajtótájékoztatón MSZP-s és DK-s ellentüntetők is megjelentek. Nem szóltak közbe, transzparenseiken Hóman Bálint felelősségére hívták fel a figyelmet.

Földi Judit (DK) és Márton Roland (MSZP) hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben az alapítvány mellékszereplő: önkormányzati engedély nélkül nem állíthat szobrot. Tájékoztatásuk szerint amúgy állami területről van szó.

A városi önkormányzat pénteken tárgyal a kérdésről, a szobrot eredetileg december végén akarták felállítani.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.