Kurucinfós provokáció a Pázmányon

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a diploma feltétele lesz a holokausztról szóló képzés elvégzése – jelentették be kedden. Az eseményen megjelent egy olyan személy is, aki magát a Kurucinfo hírportál tudósítójaként azonosította.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) lesz az első felsőoktatási intézmény Európában, ahol minden szakon kötelező tantárgy keretében tanulnak majd a hallgatók a holokausztról – közölte kedden Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete. Az úgynevezett alapozó képzés – A holokauszt és emlékezete címmel – szeptemberben indul, féléves lesz, hasonlóan a Bevezetés a katolikus hit rendszerébe című tárgyhoz.

A bejelentés jelentőségéhez méltatlan volt azonban, hogy a rendezvényen föltűnt a hazai szélsőjobboldal is. A sajtótájékoztatón megjelent például egy férfi, aki magát az illegálisan működő, szélsőségesen gyűlöletkeltő portál, a Kurucinfo tudósítójaként azonosította, s elmondása szerint a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnök hallgatójaként önként ír az oldalnak.

A Kurucinfo újságírója is kérdezett a sajtótájékoztatón. Ha médiahekk, az a baj, ha valóban onnan küldték, az.
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora közölte: a képzés elvégzése a diploma megszerzésének feltétele lesz. Szuromi felidézte, hogy egy éve Ilan Mor egy az egyetem és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia együttműködésében szervezett eseményen azt mondta, hogy „az emlékezések és a hivatalos állásfoglalások nagyon fontosak, de messze nem elégségesek: új kezdeményezések szükségesek, hogy az antiszemitizmus elfogadhatatlanságáról világos kép alakuljon ki az újabb generációkban. Ennek leghatékonyabb módja a nevelés, az oktatási rendszer minden szintjén". A rektor, mint mondta, ezen mondatok hatására, „komolyan megfontolva a kérdés súlyát", úgy döntött, a katolikus egyetemnek is szerepe lehet e nevelő munkában.

A rektor elmondta, hogy az új tárgyat – a nagykövet segítségével – a Tel-avivi Egyetem (University of Tel Aviv) két professzora, Dina Porat és Raphael Vago dolgozta ki. Raphael Vago személyesen is kötődik a vértanúhalált halt Márton Áronhoz, a püspök hősies cselekedeteihez.

Ilan Mor történelmi jelentőségű projektnek nevezte a kezdeményezést. – Mérföldkő ez a nap a múltjával és jelenével küzdő Magyarország életében – mondta, s elismerően szólt arról is, hogy Magyarország hivatalosan átvette a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét.

– Továbbra is baráti kezet nyújtok Magyarországnak a múlt feldolgozásához – mondta Ilan Mor, aki beszélt arról is, hogy aggodalommal figyeli a különböző antiszemita megmozdulásokat az Európai Unióban. – Minden társadalomnak fel kell állnia, és nemet mondania az antiszemitizmusra, a homofóbiára, a rasszizmusra – szögezte le, s bár nem nevezte meg a miniszterelnököt, félreérthetetlenül utalt arra, hogy Orbán Viktor a napokban nem éppen toleráns hangnemben nyilatkozott a homoszexualitásról, s a nemzeti konzultáció nevű kezdeményezésében is menekültellenes sztereotípiákat penget.
Ilan Mor leszögezte: a múlt feldolgozásában az oktatással lehet előbbre jutni. – Az oktatás nem az egyetemen, a gimnáziumban, az általános iskolában, még csak nem is az óvodában kezdődik. Az oktatás otthon kezdődik, a szülők vannak a GPS szerepében, ők adják meg a gyerekeknek a koordinátákat. Ha ez az eligazítás hiányzik, akkor nő meg a jelentősége annak, hogy mennyit fektetünk az oktatásba – mondta, hozzátéve: e most elindított program segít a fiataloknak abban, hogy ne csak diplomával legyenek felvértezve, hanem a múlt ismeretével is.

Hangsúlyozta: a holokauszt nem a náci haláltáborokkal kezdődött, hanem azzal a kővel, amellyel bedobták egy zsidó boltos kirakatát, az antiszemita kijelentésekkel, és azzal, amikor valakit a származása miatt köptek le az utcán. – Az antiszemitizmus az alapja a holokausztnak – szögezte le, amit nem álltak meg szó nélkül a szélsőjobboldalt képviselők – az Alfahír nevű portál és a Kurucinfo egymást követően tette fel a provokatív kérdéseket. A rektor és a nagykövet bölcsen, távolságtartóan és türelmesen válaszolt az egyebek mellett a holokausztot relativizáló fölvetésekre is.

A Népszabadság hivatalos úton is megkeresi az ügyészséget, hogy indít-e eljárást az illegálisan működő Kurucinfo portállal kapcsolatban, amelynek tudósítója nyílt színen, nevét, arcát vállalva tett fel kérdéseket egy sajtótájékoztatón.

Világ Igaza

Márton Áron 1944-ben Kolozsvárott, a hatóságok jelenlétében szólalt fel a zsidók deportálása ellen. Később levélben szólította fel Sztójay Döme miniszterelnököt, Jaross Andor belügyminisztert, a főispáni hivatalt és a rendőrkapitányságot, hogy akadályozzák meg a zsidók elhurcolását. Válaszul Kolozsvár rendőrkapitánya kiutasította a városból. Kiállása miatt a jeruzsálemi Yad Vasem Intézet a „Világ Igaza" címet adományozta a püspöknek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.