Holokauszt-kiállítás: újabb túlélő vonta vissza hozzájárulását

Randolph L. Braham után egy újabb holokauszt-túlélő vonta vissza hozzájárulását a kormány által támogatott megemlékezéstől.

Visszavonta a Szabadkai Zsidó Hitközség holokauszt kiállításához adott hozzájárulását egy amerikai magyar professzor. Steven Fenves holokauszt-túlélő ezt Randolph l. Braham történésznek írt levelében közölte, amit egy amerikai magyar blog közölt.

A Hungarian Spectrumon - Balogh S. Éva, Egyesült Államokban élő egyetemi tanár blogján - megjelent levélben Steven Fenves, a Carnegie Mellon Egyetem professzor emeritusa (a Minerva Kiadó alapítójának, Fenyves Lajosnak a fia) az írta, Szabadka két projektre nyert támogatást a 2014-es holokauszt megemlékezésekkel összefüggésben. Egy Holokauszt Információs Központ felállítására, illetve a Szabadkai Városi Múzeumban tartandó kiállításra kaptak támogatást a magyar kormánytól. Fenves eredetileg beleegyezett, hogy az információs közponot édesanyjáról, Geréb Kláriról nevezzék el. Geréb Klári a levél szerint elismert grafikus művész volt a két világháború között, Auschwitz-ban gyilkolták meg. Műveit a holokauszt kiállításon tervezték bemutatni, amihez Fenves szintén hozzájárult.

Steven Fenves azt követően gondolta meg magát, hogy meglátta a blogon Szakály Sándor (a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja) fényképét, amin egy kakastollas magyar csendőr mellszobra látható. "Éppen úgy nézett ki (a csendőr - A Szerk.), mint akik a gettóba tereltek bennünket, onnan pedig az Auschwitz-ba indított vagonokba". A fényképen Szakály mögött egy Nagy-Magyarország térkép volt, amelyen még Szabadka - a család szülővárosa - is része volt az országnak. "Nagyon fájdalmas volt számomra a felismerés, hogy az a magyar kormány, amely ezt az embert támogatja, a két 2014-es szabadkai programot is patronálja" - írta Steven Fenves.

Döntését bevallása szerint Braham ihlette, aki nemrég kérte neve eltávolítását a Holokauszt Emlékközpontból. (Ahogy arról már beszámoltunk, nyílt levélben kérte neve eltávolítását a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról Randolph L. Braham holokausztkutató - szintén túlélő -, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is visszaküldte z elmúlt évek történelemhamisító törekvései elleni tiltakozásul.)

Braham levelén felbuzdulva, Fenves is levelet írt a helyi zsidó közösségnek, hogy távolítsák el édesanyja nevét a Holokauszt Információs Központból.

Fenves külön sérelmezte, hogy levelére a következő választ kapta: "töröltetem a nevet a központ nevéből". "Éles kifejezés, ilyet a negyvenes évek óa nem olvastam - írta a professzor. Ezt kövteőn tájékoztatta a szabadkai múzeumot, hogy nem járul hozzá édesanyja műveinek kiállításához sem. Erre még nem kapott választ.

A szóban forgó Szakály-kép egyébként akkor készült, amikor az akadémikus a deportálás "idegenrendészeri eljárásnak" minősítésével közfelháborodást váltott ki. A Mazsihisz lemondásra szólította fel Szakályt a kormány által alapított Veritas Történetkutató Intézet főigazgatói posztjáról, mondván relativizálja a holokausztot és meghamisítja a történelmet. Szakály utóbb bocsánatot kért a félreérhető kijelentése miatt; posztjáról nem mondott le, csak a tervezett Holokauszt-konferencián való felszólalásáról.

Szakály Sándor sokat kritizált interjúját adja az MTI-nek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.