galéria megtekintése

„Hogyhogy mit akar ezekkel a házakkal a polgármester? Nyerészkedni!”

13 komment


Kácsor Zsolt

Főként közmunkásoknak adja ki az egyesülete által megszerzett házait Orosz Mihály Zoltán polgármester, a bérleti díjat aztán levonják a közmunkáért kapott bérükből.

Hogyhogy mit akar ezekkel a polgármester? Nyerészkedni – hallom egy asszonytól az érpataki ­Kossuth utcán, ahol azokat a házakat veszem szemügyre, amelyek állítólag a helyi polgármester, Orosz Mihály Zoltán egyesületének tulajdonában vannak. Rossz állapotban lévő, több esetben már-már lakhatatlannak tűnő épületeket látok, holott lakottak, s a lakók még bérleti díjat is fizetnek utánuk, igaz, nem sokat, némelyik 5-10 ezer forintot kóstál havonta.

Az ingatlanlistát a napokban tette közzé az Átlátszó.hu, amely azt írta, hogy a polgármester által alapított Benefícium Szeretetszolgálat Egyesület csaknem ötven ingatlant birtokol a szabolcsi faluban. A portál kiderítette: az adásvételt szinte mindig maga a polgármester készítette elő és kezdeményezte.

– Itt minden az övé, Zolié – mutat körbe egy férfi a Vörösmarty utcában.

 

– Nem az egyesületé? A Benefíciumé? – kérdezem, mire olyan értetlenül néz, mintha először hallaná ezt a szót.

– Én nem tudok semmilyen egyesületről, csak Zolit szoktam erre látni – teszi hozzá.

Az egyesület tulajdonában lévő házak
Az egyesület tulajdonában lévő házak
A szerző felvétele

– Biztos, hogy az övé? – faggatom tovább, mire megrázza a fejét:

– Lehet, hogy nem az övé, hanem a hivatalé, de ő szokta használni. Ott szokott mulatni.

Tehát ha a portál értesülései igazak, és a Benefícium tényleg többtucatnyi házat vett meg a faluban, akkor a kérdés az, hogy végül is miért van szüksége a polgármester egyesületének ennyi ingatlanra Érpatakon. Ez az, amit senki sem ért, vagy ha ért is, nem akarja elmondani. Egy helybéli a Vörösmarty utca 5. szám alatti házról azt állítja, hogy egy cigány ember lakik benne egyedül, és havi 10 ezer forintot fizet érte, pedig víz sincs benne.

– Itt nem lehet élni – vágom rá –, hiszen lakhatatlan.

A helybeli azonban bólogat:

– Mondom, hogy itt lakik, közmunkás a hivatalban, és havonta vonják tőle a pénzt.

A faluban amúgy mindenki kitalálja, hogy milyen ügyben járok, azt mondják, sok újságíró járt itt, s mindenki a polgármester egyesületének házait kereste. Egy öreg cigány asszony szóba elegyedik velem, de amikor megtudja, hogy amit elmondana, azt leírnám, látványosan a szájára tapasztja a kezét:

– Akkor inkább nem mondok semmit! Zoli segített, hogy ebbe a házba tudjak költözni, még a végén kirak.
Egy rogyadozó, repedt falazatú házat bérel, és azt mondja, ha beszélne nekem, mehetne világgá.

Orosz Mihály Zoltán polgármester
Orosz Mihály Zoltán polgármester
Konyhás István / Népszabadság

A legtöbben így vannak ezzel Érpatakon: a polgármester lekötelezettjei, aki vagy közmunkához juttatja őket, vagy olcsó lakhatáshoz, így hát befogják a szájukat. Többen azt mondják, hogy a polgármester ingatlanbiznisze évek óta zajlik, arra azonban vigyáz, hogy ne ő kezelje az ügyeket és a pénzt: maga helyett a hivatal valamelyik munkatársát szokta küldeni.

Az óvatosság érthető: a Kossuth, a Vörösmarty és a Táncsics utcában összesen csaknem húsz olyan ingatlant keresek fel, amely az Átlátszó listáján az egyesület tulajdonaként szerepel, ám egyik házon sem látni a Benefícium nevét. Sőt az egyik épületben lakók kikérik maguknak, hogy ők más házában laknának.

– Ez a mi házunk – mondják, s amikor megemlítem nekik, hogy a polgármester egyesületének állítólag majd ötven háza van itt, értetlenül néznek.

Az a két stoppos is ilyen rosszul értesült, akit a falu határában veszek fel: a közeli Újfehértóra mennek, elviszem őket, s kiderül róluk, hogy a hivatalban dolgoznak, pontosabban közmunkások, és ők is bérelt házban laknak Érpatakon. Mondom nekik, hogy újságíró vagyok, mire az egyik azt hadarja:

– Igazából a ház a mienk, ahol lakunk.

– Saját maguktól bérlik? – kérdezem, mire kis szünet következik, s érkezik a magyarázat:

– Nem úgy értem, hogy saját, hogy a mienk, hanem hogy nem az egyesületé. Egy magánemberé.

Amúgy az ügyről nem hallottak, az egyesület nevét nem ismerik, azt pedig el sem tudják képzelni, hogy a polgármesternek mire kellene annyi ház. Pedig egy érpataki ember elárulja: sok kicsi sokra megy, mert ha az egyesület 5-10 ezer forintért adja bérbe a házakat, akkor ez „alsó hangon” is havi több százezer forint bevétel. Ennek azonban ellentmond a józan ész: a házak többsége mintha lakhatatlan lenne. De ez itt senkit nem zavar. Azokat a lovakat legkevésbé, amelyek a Vörösmarty utcában legelésznek. Időnként hangosan és boldogan odanyerítenek nekem – ők az egyedüli élőlények itt, akik jókedvűnek tűnnek. Lehet, hogy a polgármester is az, de vele nem találkozom: habár munkaidőben keresem, a hivatalban nem találom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.