galéria megtekintése

Valójában nem akarnak ámokfutni

2 komment


Ungár Tamás

Sokak félelme, hogy egy sértett fiatalból hirtelen előtör az agresszió, és gyilkos szándékkal támad környezetére. Magyarországon eddig csak Pécs élte át a legrosszabb rémálmot, ebben a városban vitatkoztak most, honnan jön az ámokfutó. Egy biztos: nem hirtelen és figyelmeztetés nélkül.

2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) G. Ákos, 23 éves gyógyszerész hallgató fegyverrel támadt társaira, és egy diákot megölt, három embert életveszélyesen megsebesített. Az elkövetőt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

A sérelmeiktől egyre agresszívebb gondolatokat ápoló emberek valójában nem akarnak ámokfutni. 

A pécsi tragédiához hasonló sem azelőtt, sem azóta nem történt iskoláinkban. Ettől még sokan gondolnak ma is nyugtalansággal erre a bűntényre szerte az országban. Pécsett még inkább így van ez, tán ezzel is magyarázható, hogy a közelmúltban tudományos ülést rendeztek a baranyai megyeszékhelyen az iskolai ámokfutások ok-okozati összefüggéseiről és megelőzésük lehetőségeiről.

 

Az akadémia pécsi bizottságának rendezvényén az előadók megidézték a rettentő véráldozattal járó, külföldi ámokfutásokat, hogy aztán vissza-visszakanyarodjanak a pécsi esethez.

A két tömeggyilkos kamasz a Columbine középiskolában (Reuters - Gary Cascey)
A két tömeggyilkos kamasz a Columbine középiskolában (Reuters - Gary Cascey)

A felszólalók egyetértettek abban, hogy e tömeggyilkosságok – bár előzményeik és lefolyásuk okán – számos különbözőséget mutatnak, a hasonlóságaik mégis erősebbek. Így szinte mindig elmondható, hogy a tettes hetekig-hónapokig készül a szörnyű tettre, s ha van is végső lökés, amitől fegyvert ragad, a cselekményt nem hirtelen felháborodás motiválja, hanem valamilyen régóta gyűlő és a személyiséget torzító sérelem.

Nagy hasonlóságot mutat az is, hogy az iskolai ámokfutások miképp hatnak az érintett kisközösségekre és a társadalomra.

A jó érzésű embereket sokkolják ezek a tragédiák, hisz leginkább védendő értékeinket, a fiatalokat éri támadás, s a bűncselekmény által nem érintett családok is attól szoronganak, hogy egy ilyen csapás bármikor elérheti az ő gyermekeiket is. A szorongók ezt a típusú bűncselekményt annyira váratlannak érzik, hogy megelőzésére nem látnak esélyt.

Az ámokfutás nyomai a németországi Winnendenben
Az ámokfutás nyomai a németországi Winnendenben
Michael Dalder / Reuters

Az előadók az utóbbi nézetet nem osztották, szerintük a váratlanság látszólagos, ebből következik, hogy többnyire volna esély megelőzésükre. Ám nem a bűnüldözésben amúgy hasznos profilalkotás módszerével, vagyis azzal, hogy a szakemberek elkészítik a potenciális ámokfutó profilját.

Hadd legyen Ákosnak pisztolya, hisz „nincs barátja, és sehová se jár”

Ez a metodika stigmatizálná, kirekesztené, tönkretenné a gyanúba fogottakat, ugyanakkor növelné a kirekesztők „ámokfutó-jelöltek” iránt táplált oktalan félelemét, vélte az egyik előadó, dr. Kulcsár Gabriella, a PTE jogi karának oktatója, aki épp e témából írta elbírálás alatt álló doktoriját.

Kulcsár azt tartaná helyesnek, ha a magukat óvni akaró csoportok közösségfejlesztő tréningekkel erősítenék önismeretüket és összetartásukat.

Dr. Lénárd Kata, a PTE bölcsészkarán tanító pszichológus úgy vélekedett, hogy valaki ámokfutóvá válásában, vagy abban, hogy azt nem tudjuk megakadályozni, nagy mértékben felelős az ámokfutó környezete. Felelősek a helytelen magatartásmintát sugalló szülők és a kortársak, akik megjegyzéseikkel, pletykáikkal, lekezelő magatartásukkal, lejárató tréfáikkal fájdalmat okoznak. Hibáznak mindazok a rokonok, barátok, ismerősök, tanárok is, akik észlelik egy gyermek gondjait, ám nem kívánnak lépni, és – a közbeszédben is divatos pszichológiai kifejezéssel – hárítanak.

A pécsi tetthely 2009 november végén
A pécsi tetthely 2009 november végén
Kurucz Árpád / Népszabadság

Elhangzott, hogy a sérelmeiktől egyre agresszívebb gondolatokat ápoló emberek valójában nem akarnak ámokfutni. Legtöbbjük – miközben tervezi a bűncselekményt – a környezetét segélykérő üzenetekkel bombázza, akárcsak az öngyilkossági gondolatokkal foglalkozók.

Ez egyébként – emlékezhetnek rá olvasóink a pécsi esetről írt riportokra – igaz volt G. Ákos esetében is. A pécsi ámokfutó személyiségzavaráról először kényszeres tisztálkodása vallott. Szülei az akkor 15 éves fiút pszichológushoz vitték.

A későbbi jeleket – például amikor a klíma berendezésbe kamerát képzelt a fiatalember – nem vették eléggé komolyan. Azt, hogy G. Ákos eljárt egy lövészklubba, majd saját pisztolyt akart, nem érezték szülei ómennek. Anyja azzal győzte meg a fegyvert ellenző apát, hogy hadd legyen Ákosnak pisztolya, hisz „nincs barátja, és sehová se jár”.

Diáktársait zavarta G. Ákos furcsa viselkedése, viccelődtek emiatt vele. A vallomások alapján a tréfálkozás nem volt durva, ám: ha valaki beüti a sebes ujját az asztalba, nyög a fájdalomtól, ép ujjal ezt észre sem veszi. A társak nem vélték beszédesnek, hogy G. Ákos lelövéssel fenyegette egyiküket. A neten G. Ákos többször leírta, hogy halálos fordulat várható az életében – ismerősei legyintettek. Egyszer csak belefáradt a segélykérésbe...

Jó lenne, ha a pécsi konferencia tanulságaira nem legyintenénk. Eddig csak egy ámokfutás volt a hazai iskolákban. Mementónak egy is elég.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.