Hoffmann Rózsa most máshogy emlékszik a KLIK-re

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 2013. január 1-jén kezdte meg működését. A KLIK átvette a köznevelési intézményeket az önkormányzatoktól, és a fenntartó felel az oktatási infrastruktúráért is. Hoffmann Rózsa akkoriban államtitkárként felügyelte a központ létrehozását – annak vezetője is az ő bizalmasa lett –, és azt mondta, a KLIK sikertörténet. Úgy tűnik, ma már másként emlékszik az azóta leköszönt közoktatási államtitkár.
Egy központból 198 tankerületet közvetlenül lehetetlen jól irányítani – ezt Hoffmann Rózsa volt közoktatási államtitkár mondta az RTL Klub híradójában. A riporter kérdésére a KDNP-s politikus elmondta, a KLIK-ről szóló jogszabályt nem ő alkotta, ezért ő már előre szólt, hogy a rendszer így nem fog működni. Hoffmann tehát szembement saját korábbi véleményével, ami azért is furcsa, mert a volt államtitkár vezényelte le az oktatási intézmények központosítását, a törvényt ő is megszavazta.

Hoffmann Rózsa a törvény érvénybe léptekor még azt mondta, a KLIK sikertörténet, minden korábbi rémhír ellenére jól működik. Ezt hangsúlyozta a 2012/2013-as tanév végén is, amikor azt állította, jól vizsgázott a gyermekek érdekében megújított iskolarendszer. Azóta azonban kiderült, a kormány által kialakított rendszer több sebből vérzik.

A rendszer sikertelensége miatt a KLIK vezetőjének, Marekné Pintér Arankának távoznia kellett posztjáról. Az új Orbán-kormányban pedig Hoffmann Rózsa már nem kaphatott szerepet, helyette Czunyiné Bertalan Judit felel az oktatásért az új Orbán-kormányban, aki azt ígérte, átalakítják a KLIK működését.

A híradónak nyilatkozó szocialista Kunhalmi Ágnes szerint teljes a káosz a közoktatásban, és sajnálja, hogy a kormány csak most ismerte fel, hogy a KLIK nem működőképes. Szerinte az intézményfenntartót meg kell szüntetni, és vissza kell adni az iskoláknak és az igazgatóknak a döntési autonómiát.

A köznevelésért felelős államtitkárság az RTL híradójának megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a közoktatási intézmények állami kézbe vétele számos előnnyel járt, és csak finomhangolást végeznek a még jobb működés érdekében. A kormány azt tervezi, hogy megerősítik a megyei szintet, hogy a tankerületeket onnan irányítsák majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.