Hivatalos: Gyurcsány szakdolgozata eltűnt, a gyanú megmaradt

Gyurcsány Ferenc pécsi tanárképzőn 1984-ben írt szakdolgozata nem fellelhető, s a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem állapítható meg, hogy a volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció vezetője diákként követett-e el plágiumot. Így összegezhetjük a Pécsi Tudományegyetem (PTE) két bizottságának most lezárt vizsgálatát.

Gyurcsány szakdolgozata azt követően került a média érdeklődési körébe, hogy a korábbi köztársasági elnök, Schmitt Pál doktori tanulmánya plágiumnak bizonyult, s ezért az államfő elvesztette doktori címét, majd lemondott a tisztségéről. Gyurcsány Ferenc a PTE két jogelődjén, a Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző és közgazdasági karán szerzett diplomát 1984-ben, illetve 1990-ben. Áprilisban kiderült, hogy Gyurcsány egyik karon írt diplomamunkája sincs meg. A közgázon írt munkáját – a korábbi szabályoknak megfelelően öt év elteltével – leselejtezték, a tanárképzőn beadott szakdolgozata viszont eltűnt. Erről a szakdolgozatról az is kiderült, hogy témájában és címében (A Balaton-felvidék szőlészete és borászata) egyezik Gyurcsány korábbi sógorának, Rozs Szabolcsnak 1980-ban írt diplomamunkájával. Több újságíró és politikus ebből arra következtetett, hogy Gyurcsány az első felesége testvérének szakdolgozatát másolta.

Az eset kapcsán a PTE két bizottságot állított fel: az egyik az eltűnt szakdolgozatot próbálta megtalálni, a másik arra kereste a választ, hogy Gyurcsány Ferenc követetett-e el plágiumot. A vizsgálat eredményét kedden Bódis József, a PTE rektora osztotta meg a sajtóval. Az első bizottság nem találta meg Gyurcsány szakdolgozatát. A vizsgálat szerint 1990-ben még megvolt a dolgozat, a 2000-es állományrevízió viszont már nem találta a helyén. Amúgy akkor 1827 dolgozat közül három nem került elő – az egyik Gyurcsányé volt.

A plágium-gyanúval foglalkozó bizottság – miután nincs meg a volt kormányfő dolgozata – nem tudta megállapítani, hogy történt-e szerzői jogsértés. Korábban előkerült ugyan Gyurcsány szakdolgozatának bírálata, ami három, oldalszámhoz kötött kritikai észrevételt tesz, s ez alapján egyértelmű, hogy Rozs Szabolcs – a PTE földrajzi intézetében megtalált – szakdolgozatában ugyanazon az oldalon hasonló tartalmak találhatók, ám ez kevés ahhoz, hogy kimondható legyen a plágium.

Egyébként a rektor – tudósítónk kérdésére válaszolva – megerősítette azt a korábbi információnkat, hogy amennyiben a plágium utóbb beigazolódna, akkor Gyurcsány Ferenc tanári diplomája veszélybe kerülne. Ám a politikus közgazdasági karon szerzett diplomáját ez sem veszélyeztetné, mivel az ottani felvételi vizsga és tanulmányok függetlenek az első diplomától, tudtuk meg Komlósi Lászlótól, a PTE oktatási rektorhelyettesétől.

Az eltűnt és leselejtezett dolgozatok ügye nyomán az egyetem úgy döntött, hogy egységesíti a diplomamunkák megőrzésének szabályait: mostantól elektronikusan tárolják a szakdolgozatokat, korlátlan ideig.

Mint arról beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc úgy véli, hogy szakdolgozatát az őt tönkretenni akaró politikai erők lopták el, a másik oldal szerint viszont Gyurcsány érdekében állhatott, hogy tűnjön el a plágiumgyanús munka. A rendőrségen az egyetem feljelentést tett az eltűnt szakdolgozat miatt, ám a nyomozó hatóságok – mivel szerintük nem történt bűncselekmény – lezárták a vizsgálatot.

Vadai Ágnes keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: a DK értékelése szerint megdőlt a plágiumvád, ezért a jövőben mindenkit beperelnek, aki azt állítja, hogy Gyurcsány Ferenc plagizált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.