galéria megtekintése

Nem baj, ha kiderül, van gyógyszer

1 komment


Danó Anna

Szlávik János mérges Charlie Sheenre, és még azt is üzeni, hogy menjen mindenki HIV-szűrésre.

„Mérges vagyok Charlie Sheenre, mert a saját HIV-fertőzöttségének bejelentésekor egy nagy lehetőséget szalasztott el – mondta Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa az AIDS világnapján a sajtónak. Felháborodását rögtön meg is magyarázta. Mint mondta, ha már a színész „coming out”-olt, akkor sokat használhatott volna a megelőzésnek, ha nem arról beszél, hogy ki, kit jelentett fel, hanem arról, hogy bár vírushordozó, de nem fertőz, mivel megfelelő terápiát kap.

Húsz év óta először rendeztek nemzeti AIDS-konferenciát
Húsz év óta először rendeztek nemzeti AIDS-konferenciát
Koncz György / Népszabadság

A ma piacon lévő gyógyszerekkel ez már lehetséges – magyarázta a főorvos. Szerinte 2015 legfontosabb AIDS-világnapi üzenete, hogy mindenki menjen el szűrésre. Ha pedig kiderül netán, hogy HIV-pozitív, akkor mielőbb szedjen gyógyszert, mert ezzel nemcsak saját életét menti meg, hanem partnereiét is. A gyógyszerszedés mellett elélhet még akár 40-50 évig is, és a vírust sem adja tovább. Hozzátette azt is, hogy Magyarországon 300 forintos dobozdíj ellenében mindenki megkapja a legmodernebb terápiát, ezért valójában nincs ok arra, hogy valaki elutasítsa a szűrést, és aztán, ha úgy adódik, ne kérje az orvosi kezelést. 

 

Arról már Újhelyi Eszter főorvos beszélt a sajtónak, hogy az óvatosságról, a felelős szexuális magatartásról mindennek ellenére sem szabad megfeledkezni. Szó esett arról is, hogy még mindig sok tévhit él a szexuális úton terjedő betegségekről. (A főorvos szavait igazolja egy nyári felmérés is, amelyet az EFOTT-on készítettek a STOP STD! Felelős Szex Program önkéntesei. Az ott bulizók 87 százaléka még soha nem volt szűrésen, miközben 54 százalékuk nem vagy csak ritkán használ óvszert, akkor is főleg a nem kívánt terhesség megelőzésére. A szexuális úton terjedő betegségek ellen pedig azzal védekeznek, hogy megválogatják partnereiket, és bíznak az orvostudományban.)

Európában rekordmagasságokba emelkedett a fertőzöttek száma
Európában rekordmagasságokba emelkedett a fertőzöttek száma
Koncz György / Népszabadság

Mint Újhelyi Eszter mondta, az ő HIV-pozitív betegei sem lettek óvatosabbak, hiába járnak orvosi ellenőrzésre és kapnak sok-sok információt. Nagy többségüket szifilisszel és más szexuális úton terjedő betegségekkel is kezelniük kell. Nehezen értik meg, hogy óvszer nélkül védtelenek az egyéb szexuális úton terjedő betegséggel szemben. Ezért a megelőzés legfontosabb eszköze továbbra is az óvszer helyes és következetes használata lehet.

A ma piacon lévő gyógyszerekkel ez már lehetséges – magyarázta Szlávik
A ma piacon lévő gyógyszerekkel ez már lehetséges – magyarázta Szlávik
Koncz György / Népszabadság

Arra már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztet, hogy rekordmagasságba emelkedett a HIV-fertőzöttek száma Európában. Magyarországon idén nyárig összesen 820 embernél diagnosztizálták AIDS betegséget, közülük 367 meghalt. Azaz AIDS-ügyben továbbra is van okunk aggódni.   

A Szent László Kórházban tartott szakmai rendezvény (a húsz év óta először rendezett nemzeti AIDS-konferencia) vendége volt a kárpátaljai magyar orvosok képviselője, Vaczkó László is. Mint mondta: 1988 és 2014 között Ukrajnában hivatalosan 264 ezer HIV fertőzöttet regisztráltak, közülük 75577-en AIDS-ek, 35,5 ezren pedig meghaltak. Az utóbbi időben már évente diagnosztizálnak 30 ezer esetet, idén januárban már valamivel több, mint 9800 fertőzött gyerek szerepelt a statisztikákban. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.