Hitvallássá válik a rezsicsökkentés

Szinte bizonyosra vehető, hogy a rezsicsökkentés "bebetonozására" a kormánypártok hatodik alkalommal is módosítják az alaptörvényt.

Kormányközeli források azt erősítették meg munkatársunknak: az a legvalószínűbb forgatókönyve a hatodik alkotmánymódosításnak, hogy az alaptörvényben "megemlítik azt a képletet", ami biztosítja, hogy nem lehet a mostaninál nagyobb mértékű rezsiemelés, a részleteket pedig kétharmados törvényben szabályozzák. - Ez a szabályozás azért is aktuális lehet, mert uniós elvárás, hogy az állami árszabályozás vonuljon ki a rendszerből - fogalmaztak lapunknak. 

Répássy Róbert a Népszabadság azon kérdésére, hogy lesz-e hatodik alkotmánymódosítás a rezsicsökkentés miatt, kedden úgy nyilatkozott: a kormány hivatalosan még nem vizsgálta meg a kérdést, mert nem ismerik a szövegszerű javaslatot. Az igazságügyi államtitkár nem akart találgatni, mi is lehet az alkotmányos megoldás, azt mondta: "olyan általános normatív szabály képzelhető el, ami közvetve járul hozzá a rezsicsökkentés céljához, ilyen értelemben alkotmánya foglalható a kérdés. De nem a rezsicsökkentés mértékét, százalékokat kell elképzelni, hanem például a közműdíjakkal kapcsolatos profit mértékére vonatkozhatna, a Fidesz-frakció is a nonprofit jellegre hivatkozik".

Répássy Róbert hozzátette, az alaptörvényben a nemzeti vagyon egyes elemeinek a védelmére szolgáló szabályok is "egészen az alkotmányig felérnek".

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden a Hír TV-ben azt mondta, az árakat nem kell rögzíteni kétharmados törvényben, az a mostani kormány kezét is megkötné. A miniszterelnök-helyettes szerint az alapelvek kerülhetnek bele az alaptörvénybe.

- Mivel piaci viszonyok vannak a közműszolgáltatók terén, nem akarjuk államosítani a közműszolgáltatókat, de azt szeretnénk, ha egy nonprofit, azaz nem profit elven működő közműszolgáltatás lenne, ami nem azt jelenti, hogy nem lenne nyereség. Csak a nyereséget bent kell tartani a rendszerben, azt vissza kell fordítani a szolgáltatás javítására - mondta Navracsics Tibor. Azaz, az említett alapelvek kimondanák, az extraprofitot nem lehetne kivinni az országból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.