galéria megtekintése

Hiszékeny: Miért nem értek tetten a pénz átvételekor?

14 komment


Rab László

Hálás lehetek az ügyészségnek és a titkosszolgálatoknak a perért, mert ha ez életem legsötétebb pontja, a végén kiderülhet, hogy tisztességes vagyok – mondta a korrupcióval gyanúsított Hiszékeny Dezső a Fővárosi Törvényszék szerdai tárgyalásán.

Angyalföld egykori alpolgármesterét azzal vádolják, hogy 2013-ban ötmillió forintot kért egy Visegrádi utcai kocsma, a Rigoletto Vendéglő bérleti jogának kijátszásáért. A tárgyalás eddigi napjain is az volt a jellemző, hogy az ügyészségnek folyamatosan „védekeznie” kell, nem történt ez másként most sem.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Kalina József bíró ugyanis bejátszatta azokat a hangfelvételeket, amelyeket a titkosszolgálat egy fedett nyomozó testére rögzített mikrofonokkal vett fel, és hallható volt az a másik felvétel is, amelyet az Atlantisz Étterem bepoloskázása után készített a nyomozó hatóság. Ez utóbbit Kádár András ügyvéd úgy minősítette – és ezzel nagyon finoman fogalmazott –, hogy

 
„gyalázatos akusztikájú helyiségben vették fel”.

Az ügyészség a hanganyagra, illetve a Laci fedőnevű ügynök jelentésére támaszkodva állítja azt, hogy megtörtént az utalás az „öt gombócra”, illetve a máskor „misiként” emlegetett milliókra.

A lehallgatásokkal tarkított Bíbor hadművelet azonban több sebből vérzik.

Egyrészt azt kellene bizonyítani – Dávid Balázs ügyész erre vállalkozott –, hogy a felvétel hosszú szüneteiben Hiszékeny felmutatta befektetőnek álcázott partnerének az ötmilliót, másrészt nem kellett volna azt a hibát elkövetni, hogy mást írnak a jelentésekbe, mint amit előzőleg magnóra vettek. Egészen rejtélyes, de olyan is van, hogy mást vettek fel két külön magnóval ugyanarról a beszélgetésről!

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Bonyolítja a helyzetet, hogy a koronatanú egyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat ügynöke, de ő most vírusos hasmenésre hivatkozva nem tudott eljönni a tárgyalásra.

Az, hogy Hiszékeny állítása szerint az ügy kétharmad részét titkosították 2033-ig, további kombinációkra ad lehetőséget.

– Volt idő, amikor egyszerre hatan foglalkoztak a lehallgatásommal és a megfigyelésemmel

– mondta Hiszékeny Dezső a tárgyaláson, és elnézést kért az állampolgároktól, mondván, hogy ez nem lehetett két fillér.

Azzal viszont, hogy az ellene felhozott vád – melynek szerinte minden szava hazugság – kabaréba illő, és mintha az ügyészség viccelődne, alaposan kihozta az ügyészt a sodrából.

Bíborka

„Tudta Ön, hogy az ügy koronatanúja MSZP-tag volt? De még ha csak az lett volna!” B. István a tárgyaláson eddig elhangzottak alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat és/vagy az ügyészség nem hivatalos ügynöke, besúgója, titkos informátora, provokátora lehetett. Fekete Gy. Attila cikke: >>>

– Kikérem magamnak – mondta Dávid Balázs –, hogy Hiszékeny Dezső tisztességtelennek nevezi az eljárást, és azt veti az ügyészség szemére, hogy adatokat hamisít. Ön folyamatosan azt szajkózza, és ebben lubickol – fordult a vádlotthoz –, hogy az ügyészség hangfelvétellel rendelkezik arról, hogy pénzt kér. Miközben a kérésnek számos formája lehetséges. Hogy az ügyészi szervezetet és az én személyemet is besározza, elfogadhatatlan.

Hiszékeny Dezsőt azonban nem lehetett megállítani.

– Az egyik felvételen az "hallható", hogy bólogatok, a másikon meg az, hogy mutogatok!

Az ügyésszel történt purparlé végén az elsőrendű vádlott arra világított rá, hogy már akkor megvolt a fedett nyomozó személye (aki azt is rögzítette, hogy a vécén lehúzza a vizet, és a párbeszédeket ugyan a szerény minőségű felvételeken nem lehetett érteni, de azt a bíró is jól hallotta, amint "Laci" felhúzza a cipzárját – R. L.), amikor még nem döntöttek a lehallgatásról.

Megyesi Gusztáv: Hiszékeny képviselő kisujja

A Hiszékeny Dezsőre állított fedett nyomozó jelentése szerint az alpolgármester egy négyszemközti beszélgetésen öt ujjának a felmutatásával jelezte, hogy mennyit kér az üzlet lebonyolításáért. gen ám, de a tárgyaláson kiderült, hogy Hiszékeny képviselőnek görbe a kisujja... Megyesi Gusztáv publicisztikája: >>>

Hiszékeny szerint a Központi Nyomozó Főügyészséget, a Nemzeti Nyomozó Irodát, a BRFK-t és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot is ráállították arra az ügyre, amelyben ő a bérlet helyett az eladást szorgalmazta.

– Miért nem vitte végig az ügyészség az ügyet? – tette fel a vádlott a hallgatóság soraiban is megfogalmazott kérdést.

– Miért nem értek tetten a pénz átvételekor? – ez sokáig visszhangzott a tárgyalóteremben.

Hiszékeny: Ártatlan vagyok!

„Ami történt, szinte unalomig ismert: politikai megrendelés készül, ezután különböző intézmények azon kezdenek el dolgozni, hogy valakit lejárassanak, egyfajta karakterrombolást hajtsanak végre” - reagált még tavaly a korrupciós vádra Hiszékeny Dezső. Részleteket korábbi cikkünkben olvashatnak: >>>

Kalina József bíró fölháborodott még azon, hogy a másodrendű vádlott, Szabó Sándor étterem-tulajdonos, aki hosszan fecsegett a vadidegen és bezsinórozott Laci ügynökkel (Hiszékeny távollétében) a kerületi tarifákról és a "misikről", rendre kibújt eddig a vallomástétel alól.

Végül a bíró megengedte, hogy a zárónapon, január 29-én a hasmenésből kigyógyuló B. István titkos ügynök jelenlétében beszélhessen. Ekkorra egyébként Fényes Péternek, a Magyar Rádió hangtechnikai szakértőjének válaszolnia kell arra a kérdésre – merthogy erről döntött a bírói tanács –, hogy manipulálták-e a felvételeket.

Ha ez meglesz, elhangozhatnak a perbeszédek, és megszülethet a vesztegetési ügyben az ítélet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.