Hírzárlat a vezető nélkül maradt Páva utcában

Csak az biztos, hogy Szita Szabolcs már nem igazgató a Páva utcában. A Holokauszt Emlékközpont vezetőjének május elején lejárt a mandátuma: közlése szerint erről a napokban ajánlott levélben kapott értesítést. A tartalomból egyértelművé vált számára, hogy a jövőben nem számítanak rá.
Haraszti György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezető tanára
Haraszti György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezető tanára
Kollányi Péter / MTI

A furcsaság csak az – jegyezte meg a távozó igazgató –, hogy a levelet a munkáltatói jogokat gyakorló (és az intézményt működtető) közalapítvány kuratóriumi elnöke írta: az a Haraszti György, akinek elvileg május elején szintén lejárt a megbízása.

Pár napja a Népszava számolt be arról, hogy információja szerint Haraszti György lesz a Páva utcai intézmény új igazgatója. Lapunk több forrásból is úgy értesült, hogy Harasztinak valóban vannak ilyen ambíciói, de kinevezését a kormányzat részéről eddig hivatalosan nem erősítették meg.

Az emlékközpont honlapján a munkatársak között Szita Szabolcs már nem szerepel, míg – az „intézményvezetés” címszó alatt – kuratóriumi elnökként ott találjuk Haraszti György nevét. Próbáltuk megkérdezni Harasztit, de nem reagált a megkeresésünkre. A Páva utcai emlékközpont kommunikációs munkatársa is csak annyit mondott, hogy ebben az ügyben nem kívánnak nyilatkozni.

Haraszti György nemrégiben a Páva utcai közalapítvány kuratóriumi elnökeként – az akkor még igazgatónak számító Szita Szabolcs tudta nélkül – megállapodást írt alá a Szakály Sándor vezette Veritas intézettel. A Mazsihisz hónapok óta Szakály menesztését követeli, amiért a Kamenyec-Podolszkijba történt 1941-es deportálást idegenrendészeti eljárásnak minősítette.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke megdöbbenéssel fogadta a szerződés hírét, és azonnal kilátásba helyezte, hogy az eset nem marad következmények nélkül. Haraszti ugyanis a Mazsihisz intézményeként működő OR-ZSE (Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem) tanszékvezetői tisztségét is betölti. Heisler az OR-ZSE rektorát azzal a kéréssel kereste meg, hogy „tegye meg a szükséges és lehetséges lépéseket a helyzet rendezése érdekében”. Pár nappal később a Mazsihisz bejelentette: a tanév végén Haraszti György megválik a zsidó egyetemen viselt tisztségeitől.

A Haraszti György által aláírt együttműködési szerződés súlyos aggályokat kelt a Páva utcai emlékközpont jövőbeli működését illetően – jelezte nemrégiben Heisler András. A Mazsihisz elnöke ennél többet most nem akar mondani: bővebben majd csak akkor nyilatkozik, ha hivatalossá válik, hogy a kormány valóban Haraszti Györgyöt nevezte ki a Páva utcai intézmény vezetőjévé.

Erzsébetváros hálás

Erzsébetváros története nincs zsidóság nélkül, és a zsidóság szíve is itt dobog a VII. kerületben – jelentette ki Vattamány Zsolt fideszes polgármester, aki a holokauszt-emlékév alkalmából együttműködési megállapodást írt alá Tordai Péterrel, a Budapesti Zsidó Hitközség és Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével. A megállapodás szerint a Csányi utcában felújítanak egy korábban lebontásra ítélt épületet, és kiállítást rendeznek be a korabeli zsidóság életéről és szokásairól. A csaknem félmilliárd forintos költséget döntően a kerületi önkormányzat állja. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.