Hirtelen országossá válhat több tévécsatorna

Komoly változást hozhat a médiapiacon az a jogszabályi változás, amely lehetővé teszi a televíziós szolgáltatóknak, hogy egyszerre pénzt kérjenek a kábelen való terjesztésért, miközben megjelenhetnek bármely ingyenes tévéplatformon – így például az Antenna Hungária (AH) Zrt. MinDig TV-kínálatában. A korábbi gyakorlat ezt a vegyes modellt kizárta.

Mostanáig két finanszírozási modell működött: az egyik szerint a szolgáltatók műsordíjat kaptak a kábelszolgáltatóktól – amelyek aztán ezeket a tartalmakat előfizetési díj fejében kínálták az ügyfeleknek –, a másik modell pedig az ingyenességre épült – írja a Világgazdaság mai száma. Ebben az esetben a csatorna fizetett a szolgáltatónak a műsortejesítésért, amely tartalomhoz ingyen juthatnak a nézők.

Ezeket egészítheti ki a vegyes modell. Ez különösen azon kisebb vagy közepes méretű csatornák számára lehet előnyös, amelyek a nagyobb elérésnek köszönhetően növekedni akarnak. Így az a lehetőség is kinyílik előttük, hogy akár országos csatornákká váljanak.

Így akár a Viasat vagy a jelenleg kizárólag fizetős csatornaként működő M3 is országos tévé lehet. Az Antenna Hungária vezérigazgatója – mondta el a lapnak –, Kápolnai András középtávon három-négy ingyenes – egy-két kereskedelmi, két új közszolgálati – csatornára számít. E mellett azoknak az új piaci szereplőknek is kedvező lehet a vegyes modell, amelyek, amelyek egyből nagy elérést szeretnének produkálni.

A jelenlegi jogszabályok a kisebb, már működő, illetve újonnan indítandó csatornák előtt nyitják meg a vegyes modell lehetőségét, vagyis a két országos kereskedelmi adó – a TV2 és az RTL Klub – nem élhetne ezzel. E két csatorna műsordíját egy külön rendelet fogja szabályozni.

Az utóbbi időben szárnyra kapott, hogy egy másik jogszabályban ezek a jelentős piaci erővel rendelkező csatornák is élhetnének a vegyes modell lehetőségével, szakértők szerint ez politikai döntést igényelne. Szakmai körök szerint ezt a folyamatot felgyorsíthatja, ha Andy Vajna megszerzi a TV2-t, ez ugyanis több milliárd forintos bevételhez juttathatná a csatornát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.