Hipp-hopp kivágták a jegenyéket Újlipótvárosban

Csütörtökre az utolsó fát is kivágták a XIII. kerületben az egykori Pannónia utcai óvoda területén.

Miközben a Városligetben hónapok óta zajlik a küzdelem a Múzeumnegyed építése miatt veszélybe került fákért, Újlipótvárosban néhány nap alatt szinte észrevétlenül tüntettek el 60 felnőtt fát.

Ilyen lett csütörtökre a Pannónia utcai telek
Ilyen lett csütörtökre a Pannónia utcai telek
Olvasónk, Krieg Ágnes  felvétele

Pedig a terület megmentéséért az elmúlt években itt is sokan felemelték a szavukat, és Facebook-csoport is alakult, amely az önkormányzati tervek módosítását tűzte ki célul. Sőt, tavaly - elismerve a helyi favédők munkáját - az Ökotárs Alapítvány Az év hős fájának választotta az Újlipótvárosi Jegenyét.

A 200 férőhelyes Pannónia utcai óvodát 2012-ben zárták be, az önkormányzati tulajdonban lévő telket pedig két évvel később adták el. A tiltakozók akkoriban megpróbálták elérni, hogy a 6000 négyzetméteres ingatlan maradjon önkormányzati tulajdonban, ne épüljön a helyére se lakópark, se irodaház, és ne vágják ki az ott élő fákat. Azzal érveltek, hogy a 60 felnőtt fa lombtömegének pótlását csak 3000 facsemete ültetésével lenne pótolni, ennyi szabad hely azonban nincs a környéken.

A XIII. kerületi önkormányzat 2013. október 10-én egy képviselőtestületi ülésen a terület 85 százalékát beépíthetővé nyilvánította.

Egy éve még tele volt fával a volt óvoda területe
Egy éve még tele volt fával a volt óvoda területe
Facebook

A kerület egyébként a 2017-es vizes világbajnokságra készülő uszodaberuházás miatt az elmúlt egy évben már hatalmas zöldterületet vesztett. A Dagály-fürdő területén az ígéretek ellenére eltűnt a zöldterület nagyobbik része.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.