Az egész ország vinné a válogatós komlói liftet

Országos visszhangot váltott ki az a cikkünk, amely arról szólt, hogy Komlón hét tízemeletes házban immár egy éve csak a közös költséggel nem tartozó lakók tudják használni az épület liftjét.

Ezekbe a felvonókba egy helyi műszerész ötlete alapján telefont szereltek, amit a lakók a saját mobiljukon hívhatnak. A lift akkor indul, ha a lakónak nincs tartozása, mert a felvonó telefonjának memóriája csupán a rendesen fizetők számát „ismeri fel”.

Óriási az érdeklődés az intelligens felvonó iránt
Óriási az érdeklődés az intelligens felvonó iránt
Korponai Tamás / Népszabadság

A cikk nyomán Oroszlánytól Szegedig, Zalaegerszegtől Debrecenig szinte mindenhonnan keresték az ötletet megvalósító komlói Ifjúság Lakásfenntartó Szövetkezetet és a technikai megoldás kitalálóját, Pap Zoltánt. A jelek szerint gyorsan elterjedhet az adósságügyekben intelligens lift ötlete.

Amúgy arra, hogy a társasházak liftjét csak a közös költséget fizetők használják, másutt is történtek próbálkozások – kevés sikerrel. Volt, ahol azt találták ki, hogy speciális kulccsal indítsák a liftet. Ott a tartozást nem jegyző lakók kaptak kulcsot, ám a kezdeményezés megbukott, mert sok helyütt a kulcslyukba – vélhetőleg a nem fizetők, bosszúból – pillanatragasztót nyomtak, s onnantól a liftet senki sem tudta használni. Ráadásul, ha egy lakó elkezd nem fizetni, a kulcsot csaknem reménytelen tőle visszaszerezni. Arra is akad példa, hogy a liftet egy kódszám beütésével lehet működésbe hozni, ám ez könnyen kijátszható, ráadásul az a klaviatúra, ahová be kell ütni a kódot, pillanatok alatt tönkretehető.

A mobilos megoldás a legolcsóbbnak és a legkevésbé támadhatónak tűnik, így érthető az iránta tapasztalható érdeklődés. Ugyanakkor voltak olvasók, akik aggályosnak, sőt jogszerűtlennek minősítették a Komlón bevezetett módszert, mondván: nem lehet kizárni a lift használatából a nem fizetőket sem. Ám ez nem jogos aggály, a lift ugyanis a társasház tulajdona, s a ház közgyűlése dönthet arról, hogy a nem fizetők ne használhassák a felvonót.

Mellesleg Komlón az érintett társasházak azért döntöttek így, mert a lakók egy részének elmaradása miatt jelentős volt az áramdíjtartozás, s félő volt, hogy a szolgáltató hamarosan nem ad áramot a liftnek. Volt, aki felvetette, hogy a tűzoltóság nem engedélyezheti a lift korlátozott működtetését, ám ez sem igaz, mivel a tűzoltóságnak erre nincs befolyása. Emellett tudni kell, hogy tűz esetén a lánglovagok nem használhatják a liftet, amiképp a ház lakói sem (hisz, ha leáll a lift, a bent szorulók kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek). Tegyük hozzá, hogy a komlói lakásszövetkezet a tűzoltók, a mentők, a háziorvosok és a postások számára biztosította a lifthasználatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.