Hiánypótlást kért a Quaestor-ügy vádiratában a bíróság

A vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a Quaestor-ügyben eljáró bírói tanács a vádat emelő Fővárosi Főügyészséget - közölte a Fővárosi Törvényszék szombaton.
A Quaestor-ügyben pénteken megtartott úgynevezett előkészítő ülésén hívta fel a Fővárosi Törvényszék a Fővárosi Főügyészséget a vádirat hiányosságainak pótlására a Tarsoly Csaba és társai ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

A vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak – olvasható a törvényszék közleményében. A törvényszék tudatta azt is, hogy a hiánypótlásra hatvan napot adott a főügyészségnek. A bíróság csak a vádirat hiányosságainak pótlását követően tudja kitűzni a tárgyalást, megkezdeni a bizonyítási eljárást és meghatározni annak menetét.

A nem nyilvános előkészítő ülés nem elsősorban az adott ügy érdemi kérdéseit vizsgálja, hanem például a tárgyalhatóságával kapcsolatos technikai kérdéseket. A törvény szerint előkészítő ülésnek van helye többek között akkor, ha – az ügy különös bonyolultságára figyelemmel – a bizonyítás keretének, terjedelmének, a bizonyítás sorrendjének meghatározása érdekében az ügyész, a vádlott és a védő meghallgatása látszik szükségesnek.

A Quaestor-ügy vádirata február 5-én érkezett a Fővárosi Törvényszékre. A kiemelt jelentőségű büntetőügyet soron kívül tárgyalják. A bíróság márciusban határozott az első- és harmadrendű vádlott előzetes letartóztatásának, valamint a másodrendű vádlott házi őrizetének fenntartásáról, ám ezek a döntések még nem jogerősek.

Egy hónapja a törvényszék azt közölte, hogy várhatóan májusban kezdődik a Quaestor-ügy büntetőpere. A törvényszék akkor adott tájékoztatást az ügy terjedelméről, melyre jellemző, hogy 132 ezer oldalt tesz ki a nyomozati anyag, amelynek része még 104 CD/DVD-lemez és egy öt terabyte kapacitású külső winchester is.

A több mint másfélezer oldalas vádirat ismertetése önmagában is több tárgyalási napot vehet majd igénybe. Azután következhet Tarsoly Csabának, a cégcsoport vezetőjének és tíz vádlott-társának meghallgatása, majd a bizonyítás, amelyben eddig csak az ügyészség 605 tanú meghallgatását indítványozta.

A vádirat szerint az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint. A vádirat öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma 753. Az ügyészség az ötvenmillió forintnál nagyobb kárt szenvedett 232 befektető sérelmére emelt vádat csalás miatt, az ügy sértettjeinek száma összesen csaknem 32 ezer.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.