Hiányoznak Magyarországról a zsenik

Annyi mindenképpen elmondható, hogy a kormány elkötelezetten használja a prezit. Az IVSZ által szervezett IT-fórumon minden kormányzati előadást a magyar zsenik fejlesztésével tettek tartalmasabbá. Jövőre megjelenik az Exim mikrohitele.
Vatyi Péter, az IVSZ elnöke – akinek elég volt egyetlen ábra is, hogy elmondja, amit akar – többek között arra hívta fel a figyelmet nem először, hogy az IT-szektorból több ezer képzett informatikus hiányzik. Magyarországon kétezer-ötszáz informatikus szerez évente diplomát, Romániában hatezer, Lengyelországban húszezer. Szóval van hová fejlődni. Főleg annak fényében, hogy a szoftverfejlesztési piac Magyarország számára korlátlan befogadóképességgel bír, vagyis ildomos lenne ezen a területen komolyabban venni a képzést. Az IT szektor – szoftver és hardver oldalt is ideértve – a GDP 10-12 százalékát adja. A javát multicégek állítják elő, főleg hardvereszközök gyártásával. Az IT-szektor az export ötödét adja, ám ennek sokszorosa sem lenne elképzelhetetlen – tette hozzá Vatyi. Reálisan az IT-fejlesztések akár 500-1000 milliárd forinttal is bővíthetik a GDP-t.

A kormány szerint az unión kívül, főleg a keleti piacon van komoly felvevő erő a hazai tudományra – így foglalható össze Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesének felszólalása. Szerinte fontos, hogy a vállalatok szorosra fűzzék a kapcsolatot az egyetemekkel, azt ugyanakkor nem taglalta, hogyan illeszkedik ez a szakmunkásképzés előtérbe helyezéséhez a felsőoktatással szemben.

Konkrétabb terveket Fejérvári Levente, az Exim vezérigazgató-helyettese mondott. Szerinte az IT-cégeket nehezen támogatják a kereskedelmi bankok, mert a szellemi termékekben mindig sok a kockázat. Ezért viszonylag szűkek az ajánlatok. Ezen tud segíteni az államilag támogatott hitel, ahol az Exim vállalja a plusz kockázatot, így a cégek két százalék körüli kamattal juthatnak hitelhez. Jövőre megjelenik az Exim mikrohitele, amely leginkább a Széchényi kártyához fog hasonlítani. Kereskedelmi bankok nyújtják majd állami garanciavállalás mellett. A folyószámlahitel tízezer eurótól akár 300 ezer euróig terjedhet. Az év első felében várható egy forgóeszköz-hitel megjelenése is, ezzel akár két évig finanszírozható a bérköltség, ha a projekt csak idővel hoz jelentősebb bevételt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.