Baleset a magyar gyógyszerellátásban: elfogyott a tetanusz

Országszerte hiánycikk a tetanusz-injekció – tudta meg a Népszabadság. Ezt a szert valamennyi szúrt, harapott, lőtt sérülés esetén kötelezően adni kell a sérülteknek, ezért az életmentő gyógyszerek kategóriájába tartozik.

A Veszprém megyei kórház sürgősségi ügyeletén például naponta 40-50 ampullát is elhasználnak, ám most a készítmény forgalmazója, a Hungaropharma jelezte nincs készlete a szerből, és ígérni sem tud mit.

A hazai gyógyszerügyi hatóság szerint az oltóanyag hiányát a belgiumi gyártási problémák okozzák. A cég ugyanakkor vállalta, hogy a magyarországi betegek zavartalan ellátására a szükséges mennyiséget külföldi készletekből pótolják. A külföldi csomagolású termék forgalmazásához a GYEMSZI-OGYI  hivatalos engedélye szükséges. Azaz az idgennyelvű feliratos dobozok értékesítsét is külön engedélyezni kell. 

A gyógyszerügyi hatóság az érintett cég vezetőitől úgy tudja: ez a kérelem csütörtökön megérkezik a hatóságokhoz. Az intézet várhatóan soron kívül elbírálja azt, és így a termék felszabadítása még aznap megtörténhet. A hétvégére tehát megérkezhet az országba a szükséges mennyiség. 

A tetanuszoltást 2005-ig Magyarországon is gyártották, azóta importálni kell a készítményt, és azóta gyakran előfordul hiány belőle – állítják a patikusok. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.