Hiába támadta a Fidesz Miskolcon a szocikat, hetvennégy ügy sem volt elég

Öt év után kiderült, Miskolc fideszes polgármestere alaptalanul vádolta bűncselekmények sorával a korábbi szocialista városvezetést: a bíróság az utolsó feljelentés ügyében is jogerősen lezárta az eljárást. Igaza csak annyiban van, hogy a DVTK kiesett a bajnokságból.

Az ismeretlen tettesek ellen tett, elsősorban a Miskolc Holding tevékenységét érintő feljelentések meglehetősen nagy sajtónyilvánosságot kaptak, a valóság és Kriza Ákos között viszont 74–0 a végeredmény – így reagáltak a szocialisták arra, hogy a közelmúltban a Nyíregyházi Törvényszék az utolsó feljelentés ügyében is jogerősen lezárta az eljárást, írja a Borsod megyei hírportál, a boon.hu.

Kriza Ákos fideszes polgármester még 2011 márciusában Budapesten, a Legfőbb Ügyészség előtt mondta, hogy hetvennégy büntetőjogi felelősséget is felvető ügyben tett feljelentést, és ezekben a korábbi városvezetés és az önkormányzati cégek volt irányítói is érintettek lehetnek – emlékeztet a portál. A polgármester akkor azt hangoztatta, az ügyekkel kapcsolatban hatmilliárdos kára keletkezett a városnak.

„A bírósági eljárások lezárultak, és a hetvennégyből egy vád sem igazolódott” – ezt már Káli Sándor, Miskolc volt szocialista polgármestere mondta pénteki sajtótájékoztatóján. „A vádaskodók tehát nem mondtak igazat” – fogalmazott. Ezek után választ szeretne kapni rá, hogy milyen szakemberek végezték a vizsgálatokat, ha ekkorát tévedtek. Szerinte a cél egyébként nem volt más, mint a korábbi városvezetés besározása.

„A polgármester által tett hetvennégy feljelentés miatt többen – magam is – évekig bíróságon és kihallgatásokon töltöttük az időnket” – mondta Halmai Gyula, aki a Miskolc Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. A nyomozás menetét ismertetve hangsúlyozta, az ügyeket már 2013-ban bűncselekmény hiányában lezárták, de Kriza közpénzt nem kímélve pótmagánvádas eljárást kezdeményezett négy esetben is.

Az utolsó tárgyalás februárban volt a Nyíregyházi Törvényszéken, ahol jogerősen lezárták az ügyet. „A végzésben megállapították, törvényes vád hiányában a bírósági eljárást le sem lehetett volna folytatni” – hangsúlyozta Halmai Gyula. Úgy véli: a feljelentések alaptalanok voltak, s a többéves nyomozás és értelmetlen pereskedés miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Soós Attila, a Fidesz miskolci frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben a vádak elejtésére nem reagált ugyan, viszont hangsúlyozta: a szocialistáknak el kellene süllyedniük szégyenükben, mert Miskolctapolcán korábban a mellig érő gaz és az építési törmelék volt a fő látnivaló, emiatt akartak az ott lakók leválni a nagyvárosról. Akkor züllött le a főutca, s döntött országos csúcsokat a helyi munkanélküliség, és a „cigánybűnözés” kapcsán tett kijelentése miatt vált híressé a város rendőrkapitánya. Ráadásul még a DVTK is kiesett a bajnokságból.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.