galéria megtekintése

Hiába tagadták, harc dúlt az Orbán-kormányban a miniszterek között

4 komment


Fekete Gy. Attila

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a kormány által beterjesztett módosító javaslatot, amely alapján mégsem adnak automatikusan adatokat a létrejövő Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak (TIBEK) a különböző tárcák által felügyelt szolgálatok. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Csütörtökön még úgy tűnt, elbukik a több hónapos egyeztetést követően ötpárti konszenzussal támogatott belügyminisztériumi terrorcsomag. Kormánypárti képviselők ugyanis olyan terjedelmes módosító csomaggal álltak elő, amely számos ponton visszatért volna az eredeti, az ellenzék által vállalhatatlannak tartott javaslatokhoz. Például visszakerült a szövegbe az, hogy Pintér Sándor terrorveszély esetén betilthat nem politikai tömegrendezvényeket.

A kormánytöbbség aztán rövid vita után visszavonulót fújt, és pénteken egy újabb módosító csomaggal állt elő. Ez már csak annyiban tért el az előzőtől, hogy a Lázár János irányítása alatt álló Információs Hivatal és a Simicskó István felügyelte Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat csak főigazgatójuk hozzájárulásával adhatnak át információkat a Pintér kezdeményezésére létrejövő új titkosszolgálatnak. Ez viszont megerősíti, hogy a három miniszter hatalmi érdekkonfliktusa hátráltatta a törvénycsomag elfogadását. Amihez egyébként kétharmados többség, vagyis az ellenzék egy részének támogatása is kell.

 

Már a múlt héten felröppentek olyan hírek, hogy a halasztás hátterében Lázár és Pintér háborúja áll. A Miniszterelnökséget vezető miniszter magának akarta az új titkosszolgálat felügyeletét. Később olyan tervezetek is születek, amelyek elfogadása esetén a miniszterelnök és Lázár hozzáférési jogot kaptak volna a TIBEK rendszeréhez. Ebből annyi maradt, hogy a hírszerzés és a katonai nemzetbiztonság kizárólag főigazgatói hozzájárulással adhat át információkat a TIBEK-nek. Ez könnyen az információáramlás lelassulásához és önmagukban jelentéktelennek tűnő, ám más adatokkal együtt értékelve nagy jelentőséggel bíró információk elvesztéséhez vezethet. Az ellenzék azonban ezen fenntartása ellenére megszavazta a belügyi terrorcsomag végső változatának.

Az MSZP-s Harangozó Tamás a Népszabadságnak nyilatkozva megjegyezte, csak remélni tudja, hogy a szóban forgó változtatás nem veszélyezteti a polgárok biztonságát. Emlékeztetett rá ugyanakkor, hogy pártja javaslatára a rendőrség 72 órára szinte szabad kezet kap a terrorfenyegetettség kezelésére, a megelőzésre, elhárításra és a felszámolásra egyaránt. Úgy vélte, az alaptörvény módosítására így már nincs szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.