galéria megtekintése

Semmi sincs kész, de már egymilliárddal többe kerül

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 01. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Az eredeti tervek szerint már két éve át kellett volna adni a miskolci Fűtőmű – Science Múzeum és Művészeti Központot, amelyet az egyetemváros fűtőművének helyén alakítanak ki. A beruházás csúszik, ráadásul egymilliárd forinttal drágább is lesz.

Miskolc lehet a magyar Párizs – írtuk néhány évvel ezelőtt annak kapcsán, hogy látványos, a legújabb tudományos eredményeket bemutató múzeumot, ökológiai parkot, orchidea-üvegházat terveztek a Miskolci Egyetem fűtőművének átalakításával. A Fűtőmű – Science Múzeum és Művészeti Központ főként azokat a tudományágakat népszerűsítené, amelyek köthetők az itteni oktatáshoz: ilyen például a geológia, a geográfia, az energetika, a vegyészet vagy a nanotechnológia.

Táblás ház. Egyelőre csak az uniós támogatás biztos Miskolcon
Táblás ház. Egyelőre csak az uniós támogatás biztos Miskolcon
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az alapítók azt is célul tűzték ki, hogy adott szakterületek élvonalbeli cégei itt mutassák be legújabb fejlesztéseiket, legyen szó autóiparról, elektronikáról vagy informatikáról. A francia fővárost annak idején valóban felpezsdítette az elhagyatott régi vágóhíd természettudományos központtá alakítása –ez lett a La Villette –, ám a borsodi megyeszékhelyen egyelőre csak az indulatok forrnak.

 

Az eredetileg közel kétmilliárd forintra tervezett beruházást javarészt az Európai Unió finanszírozza, a város első körben kétszázmillió forintos hozzájárulást vállalt. A támogatási szerződést öt évvel ezelőtt, 2010 áprilisában kötötték meg a nyílt közbeszerzési eljáráson kiválasztott Lyukóbau Mélyépítő és Földmunkás Kft.-vel. A beruházáshoz korábban kapcsolódott a Rockmúzeum terve is, amelyet részben uniós, részben magántőkéből valósítottak volna meg: ez az építkezés olyannyira csúszásban van, hogy még bele sem fogtak.

Plusz egymilliárd

Tompa Sándor és Varga Gergő, a DK helyi képviselője nemrégiben sajtótájékoztatón szegezte a város vezetőinek a kérdést: miért csúszik a Science Múzeum építése, s miért kerül az eredetileg tervezett 1,7 milliárd forint helyett immár 2,7 milliárdba? Azt is kifogásolták, hogy legutóbb 2012-ben adott a város vezetése tájékoztatást a projekt állásáról.

– Tompa Sándornak a Science Múzeummal kapcsolatos kérdéseit inkább saját magának és egykori MSZP-s képviselőtársainak kellene feltennie, elvégre ő maga volt az egyik, aki annak idején megszavazta a projektet – reagált mind erre a fideszes vezetésű Miskolc sajtóirodája. Szerintük már a kezdetektől elszámolási problémák jelentkeztek, mert 2009-ben az MSZP-s önkormányzati vezetés szabálytalanul vásárolta meg a telket a Fűtőmű Kft.-től 233 millió forintért. A költséget nem lehet elszámolni a támogatás terhére, így szerződést kellett módosítani. Közölték: 2009 nyarától öt, havi rendszeres díjazással ellátott embernek volt megbízása az akkori önkormányzattól, hogy menedzseljék az építkezést, ám ők nem tudtak értékelhető eredményt felmutatni: a munka csak 2011-ben, az új, fideszes városvezetés ideje alatt kezdődhetett el. Feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen.

Kezdő tíz

A kivitelezés közbeszerzését a szocialista városvezetés 2010 elején úgy indította el, hogy nem voltak kiviteli tervek, azok egy másik szerződés keretében csak másfél évvel később, 2011 augusztusában készültek el. Akkor derült ki, hogy az építkezés költsége sokkal magasabb, és más műszaki megoldásokat kell alkalmazni: emiatt az építési engedélyt módosítani kellett, ami szintén csúszáshoz vezetett – érvelt a városháza szóvivője. Közölték: a fűtőmű-rekonstrukciót az előző szocialista városvezetés még úgy képzelte el, hogy mellette megépül magánberuházásban a Rockmúzeum. A terveket ezért úgy készítették el, hogy mindkét ingatlanhoz az önkormányzat építette volna meg a közműveket: közös bejáratot terveztek a két létesítménynek, a fűtőműben semmilyen kiszolgáló szolgáltatás nem szerepelt, büfé, kávézó csak a Rockmúzeumban működött volna, s parkolót is csak az utóbbi telkén biztosítottak. Az egész tervről világosan látszott, hogy a fűtőmű önállóan nem valósulhat meg, nem fenntartható. A Rockmúzeum beruházása azonban el sem indult – ez újabb késésekhez vezetett.

A látványterv szerint így nézne ki - csak ahhoz fel kéne épülnie
A látványterv szerint így nézne ki - csak ahhoz fel kéne épülnie

Az MSZP-s miskolci városvezetés egy megalapozatlan projektet indított el, amelyről menet közben derült ki, hogy a rendelkezésre álló forrásokból nem lehet megvalósítani – summázta a városháza sajtóirodája.

Akkor még egy hangon

Tompa Sándor minderre úgy reagált: a fűtőmű-beruházással kapcsolatos előterjesztéseket 2008-ban és 2009-ben egyhangúlag fogadták el, a terveket fideszesek is támogathatónak találták. Hasonló álláspontra helyezkedhetett később Kriza Ákos polgármester is, hisz 2010-ben már ő kötött a kivitelezővel szerződést, s ő nyilatkozta két évvel később, hogy hamarosan átadhatják a beruházást – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.