Hétfőn dönthet a kormány a megmaradókról

Legkorábban a hétfői kormányülésen születhet végső döntés arról, hogy júliustól mely háttérintézmények maradnak meg, és azok milyen formában működnek tovább – értesült a Népszabadság.
Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője január végén jelentette be, hogy a kormány bürokráciacsökkentő programjának részeként megszüntetnek vagy beolvasztanak 73 háttérintézményt. Határidőként február tizedikét jelölte meg. Ez csaknem két hónapja lejárt.

A bürokráciacsökkentő program nyomán a legtöbb háttérintézménye az Emminek szűnne meg: a huszonhatból mindössze tíz maradhatna önálló. Hivatalosan ezek sorsáról Lázár a múlt heti sajtótájékoztatóján csak annyit mondott: a Magyar Államkincstár marad az állam egyetlen kifizetőhelye, minden egyéb helyen megszűnik a pénzbeli ellátásokkal kapcsolatos ügyintézés. Így várhatóan nem ússza meg a feldarabolást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sem, amelytől – az egyik lehetséges verzió szerint – a kormány a pénzügyi ellátásokat (gyes, gyed, táppénz) az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatósághoz vinné át. Ez a hivatal viszont az államkincstárba olvadhat.

Ami az egészségbiztosítóból marad – az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása, benne a gyógyszertámogatás – a kormány tervei szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumához kerülhet. Ebben a felállásban helyettes államtitkár irányítaná az OEP-ből megmaradt szervezeti egységeket.

Van olyan elképzelés is, hogy teljesen felszámolják az egészségbiztosítót, vagyis azonnal beolvasztják a nyugdíjfolyósító főigazgatóságba, amely egy év múlva beolvad a kincstárba. Lapunk úgy tudja, az említett változással nemcsak bürokratákat veszítene a kormány, de új egészségpolitikáért felelős államtitkárt is kereshetne: Ónodi-Szűcs Zoltán ilyen konstrukcióban nem vállalná tovább az ágazat irányítását.

Legkevesebb konfliktussal az járna, ha a pénzbeli ellátásokat ugyan elvinné a kormány az egészségbiztosítótól, de az ellátórendszer, benne a gyógyszerügy finanszírozása ott maradna, és továbbra is önálló hivatalként működne az OEP.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.