Hétfőig lehet jelentkezni pótfelvételire

Hétfőig és kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be pótfelvételi kérelmet azok a diákok, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy akik az idén nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. A pótfelvételi eljárásban egyetlen intézmény egyetlen képzését lehet megjelölni.

A pótfelvételi során kizárólag önköltséges képzések indulnak, ez alól kivételt jelentenek a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései. Az eljárás díja 5 ezer forint, amelyet szintén a fenti határidő lejártáig kell befizetni.

Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy - elsősorban mesterképzésekben - felvételi vizsgát írnak elő, akkor azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik és közlik az időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívólevelet általában nem küldenek.

A pótfelvételi keretében meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 23-án meghatározottnál, ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették, illetve a jogszabályi minimumnál (alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50), ha a képzést az általános eljárásban nem hirdették meg.

A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 26-án hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetése után a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

A felsőoktatásba jelentkező 105 ezer diák közül az általános felvételi eljárásban idén mintegy 72 ezret vettek fel, ami lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.