Heteken belül több tízezer lázongó migráns lehet az országban

Különvonatra terelték csütörtök délelőtt azokat a migránsokat, akiket autóbusszal hoztak a szegedi nagyállomásra, hogy a nekik kijelölt befogadóállomásra utazzanak. Az állomáson szolgálatot teljesítő segítő civilek azt tapasztalták, hogy készenléti rendőrök lepik el a környéket. Kordont alkottak a pályaudvar bejárata és a busz között, és a buszról leszálló menekültek csak azok között léphettek be az állomás épületébe.

Ugyanilyen kordon várta őket a peronon is, és egy a síneken várakozó szerelvénybe terelték őket. A szerelvény kocsijai egy korábbi vonat részei voltak, ám arról a migránsok külön kocsijait lecsatolták. Délután kettő órakor jártunk a helyszínen, akkor mintegy 200-an várakoztak rendőri őrizet mellett a vagonokban, ahová még 400 migránst vártak. Az autóbuszok folyamatosan érkeztek, utasaikat rövid úton a vagonokba terelték – alig maradt idejük, hogy a segítőktől átvegyék az ásványvizet és a szendvicset.

A MigSzol civil önkéntesei azt hallották, hogy rendőri őrizet mellett utaznak a migránsok, és közvetlenül ahhoz a befogadóállomáshoz viszi őket a vonat, ahová a bevándorlási és állampolgársági hivatalból irányították őket. Ha ez igaz, akkor megszűnik vagy nehezebbé válik az eddigi gyakorlat, miszerint egy részük vagy el sem jut a befogadóállomásra, vagy napokon belül továbbáll onnan, és elhagyja az országot.

Nem tudni, a szigorítás összefüggésben áll-e azzal, hogy szerdán kisebb lázongás volt a röszkei előállító ponton amiatt, hogy a migránsok egy része nem akart ujjlenyomatot adni a magyar hatóságoknak, illetve túl lassúnak találták az ügyintézést. Ha mindenkinek el kell jutnia a befogadóállomásra, és ott maradnia, míg menekültkérelmét a magyar hatóságok elbírálják (vagyis betartják az EU-s jogszabályokat), akkor heteken belül több tízezer lázongó migráns lesz az országban, aki mindenáron tovább akar haladni Európa gazdagabb országaiba.

Ma délelőtt újabb sátrakat állítottak a dugig telt röszkei előállítóponton. Újra százával érkeznek a migránsok a drótkerítésen át, illetve a Horgos–Röszke közti vasúti síneken.

Képgalériánkat itt tekintheti meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.