Hét év fegyházat kapott Viktor, a hamis viagrás fideszes

Hétéves fegyháza ítélte a Gyulai Törvényszék V. Viktor volt békéscsabai fideszes képviselőt hamis Viagrával való illegális kereskedelem miatt. A jogi és ügyrendi bizottság egykori elnöke bűnszervezetben 1,6 milliárd forint értékű Kínából és Indiából származó potencianövelőt és testsúlycsökkentőt adott el.
V. Viktor elsőrendű vádlott 2009-ben, azaz amikor még a Fidesz békéscsabai önkormányzati képviselője, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke volt, hozta létre a feleségéből, rokonaiból és ismerőseiből álló hat tagú bűnszervezetet, s a vád szerint azt egészen lebukásukig, 2012 áprilisáig vezette. Indiából és Kínából az interneten keresztül nagykereskedelmi mennyiségben szereztek be gyógyszerkészítményeket. Nagyobb részt potencianövelő, kisebb részt testsúlycsökkentő szereket importáltak, amelyek egy része illegális, más része hamis volt. Összetételük nem felelt meg sem az eredeti gyógyszerekre vonatkozó engedélyben szereplő, sem a hamis gyógyszerek csomagolásán feltüntetett összetételnek.

A gyógyszereket a csoport tagjai által Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Gyulán, Székkutason, Békésen, Sarkadon és egyéb településeken bérelt postafiókokba kézbesítették. A sok postafiók használatával az volt a céljuk, hogy ne keltsenek feltűnést. A csomagokért a vádlottak mentek el, és azokat egy Békéscsaba belvárosában lévő bérelt lakásba szállították. Ott raktározták és átcsomagolták a készítményeket, amelyeket aztán az interneten kínálták eladásra.

A hamis gyógyszerek olyan jellegzetes csomagolással és elnevezéssel rendelkeztek, amelyről a versenytárs, illetve annak áruja, így például a Viagra volt ismerhető. A vevők a vételárat Lengyelországban és Cipruson létrehozott bankszámlákra utalták át, onnan fizették ki az indiai és kínai beszállítókat is. Ezzel a bűncselekményből származó pénz eredetét szerették volna leplezni – állapította meg a Gyulai Törvényszék. A vádlottak a külföldről beszerzett gyógyszerkészítményeket Magyarországon és több mint hetven más országban forgalmazták engedély nélkül.

Az ügyészség szerint a vádlottak több mint 1,2 millió darab hamis és illegális gyógyszerkészítményt szereztek be, amelynek a belföldi forgalmi értéke megközelítette az 1,6 milliárd forintot. Ennek nagy részét értékesítették. Több gyógyszergyár, köztük a Pfizer és a Bayer Hungária összességében közel 700 millió forintos polgárjogi igényt támaszt a vádlottakkal szemben – derült ki a perben.

Az első fokon hétéves fegyházbüntetésre és 165 millió forint vagyonelkobzásra ítélt V. Viktort, valamint a 6 éves börtönbüntetésre és 57 milliós vagyonelkobzásra ítélt feleségét a pénteki gyulai bírósági tárgyalás után – a szökés és elrejtőzés veszélyére figyelemmel – a büntetés-végrehajtás munkatársai bilincsben vittek el a bíróságról. A két vádlott a büntetőeljárás folyamán már közel 1 évet volt előzetes letartóztatásban.

A vádlottak és védőik bűncselekmény és bizonyítottság hiányára hivatkozva felmentésért fellebbeztek. Az ítélet nem jogerős.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.