Herman Ottó nem lehet díszpolgár Miskolcon

Elutasította a miskolci önkormányzat fideszes-kereszténydemokrata többsége a szocialisták azon javaslatát, hogy adományozzanak posztumusz díszpolgári címet Herman Ottó természettudósnak.
– A döntés több mint érthetetlen, hiszen idén száz éve halt meg a neves polihisztor, s a 2014-es esztendőt épp ezért Herman Ottó-emlékévének nyilvánította a kormány – mondta miskolci tudósítónknak dr. Simon Gábor MSZP-s önkormányzati képviselő, aki a javaslatot beterjesztő Fedor Vilmos képviselőtársával, a város egyik korábbi alpolgármesterével közösen tartott kedden sajtótájékoztatót.

Elhangzott: a helyi önkormányzat minden évben ilyenkor, Miskolc ünnepe előtt dönt a kitüntető címek átadásáról, s ezt tették legutóbbi rendkívüli ülésükön is. Korábban is adományoztak posztumusz díszpolgári címet: tavaly például Gálffy Imre, Miskolc egykori polgármesterének munkáját ismerték el utólag a díszpolgári címmel. A szocialistáknak épp ezért magától értetődő volt, hogy e címre idén felterjesztik a városhoz több szállal kötődő természettudóst, s ezt az elképzelést több civil szervezet is egyhangúlag támogatta.

Herman Ottóról azt írják a lexikonok, hogy ő volt a magyar paleolit-kutatás és tudományos barlangkutatás megindítója. Tudományszervezőként is jeleskedett: ő alapította meg és szerkesztette évekig a Természettudományi Füzeteket, létrehozta a Magyar Ornitológiai Központot, alapítója, majd elnöke volt a Magyar Néprajzi Társaságnak. Egy ideig - 1879 és 1886 között - az akkori Országgyűlés munkájában is részt vett, függetlenségi párti képviselőként.

Herman Ottó neve tavaly azért került a hírek élére, mert Kovács László, a Fidesz–KDNP miskolci önkormányzati képviselője, diósgyőri háziorvos hatalmas, ízléstelen, fekete gránitsíremléket csináltatott az utolsó magyar polihisztor felsőhámori sírjára, s ormótlan betűkkel rávésette, hogy „állíttatta Dr. Kovács László önkormányzati képviselő 2013".

Mindezt ráadásul közpénzből tette, s nem volt tekintettel arra sem, hogy az eredeti munka Varga Miklós miskolci szobrászművész alkotása volt, így az ő szerzői jogait is megsértette.

– Az önkormányzat jobboldali frakciója kiküszöbölhette volna valamelyest ezt a csorbát, ehelyett most azt üzenték: méltatlannak tartják Herman Ottót a díszpolgári címre. S mivel döntésüket egyetlen szóval sem indokolták, csak megnyomták a „nem" gombot, azt kell hinnünk, e dölyfös elutasítás egyetlen oka, hogy az MSZP-frakciója terjesztette elő a javaslatot.

Ha azt reméltük, hogy az országgyűlési választások eredménye láttán (Miskolcon hatalmasat vesztett korábbi fölényéből a Fidesz, s ez az egyik olyan körzet az országban, ahol szocialista jelölt, Varga László nyert egyéni országyűlési mandátumot) elindul valamiféle konszolidáció, s meghallgatják a mi érveinket is egy-egy döntésnél, akkor tévednünk kellett. A javaslatunkat ismét gondolkodás nélkül lesöpörték az asztalról, megsértve ezzel egy méltán nagy tudós emlékét – mondta dr. Simon Gábor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.