galéria megtekintése

Herényi kiakadt az ítéletre, karaktergyilkosságot emleget

15 komment


Lencsés Károly

Jogerősen bűnös társtettesként elkövetett kényszerítésben Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikus – mondta ki a Fővárosi Törvényszék. Mindkettejüket megrovásban részesítette.

Őket az ügyészség azért vádolta meg, mert egy titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával fenyegették még 2008 szeptemberében Almássy Kornélt, aki a párt elnöki tisztségére pályázott. Ő később visszalépett, de ha nem követett el semmit, erre nehéz magyarázatot találni – mondta kérdésünkre Herényi.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ügy előzménye: a Fideszhez közelinek tartott UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik vezetője egy utóbb nyilvánosságra került, vélhetően titkosszolgálati módszerekkel rögzített hangfelvétel szerint Csányi Sándor OTP-vezérnek azt mondta, hogy Dávid Ibolyára terhelő információkat kellene gyűjteni, és akkor lehetségessé válik az MDF-en belül a hatalomváltás. A máig ismeretlen forrásból származó dokumentum birtokában Dávid és Herényi állítólag megállapodtak abban: Almássy vagy visszalép, vagy az anyagot nyilvánosságra hozzák. Almássy erről értesülve sajtótájékoztatón közölte, hogy megzsarolták, ezért nem kíván indulni. A felvételek anonimizált leiratát Dávid Ibolya ezután közzétette.

 

Ebben az ügyben korábban már folyt eljárás, s Dávid és Herényi mellett Szilvásy György egykori titokminiszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának korábbi szocialista alelnöke is a vádlottak padján ült. A vélelmezett bűnük személyes adattal visszaélés volt – nyilvánosságra hoztak több olyan felvételt, amely egyebek mellett az Ud Zrt. biztonságtechnikai cég vezetői és az OTP elnök-vezérigazgatója közötti beszélgetéseket tartalmazott –, de a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012-ben nem jogerősen mind a négy vádlottat felmentette.

A Fővárosi Törvényszék azonban hatályon kívül helyezte a döntést, és – Tóth Károlyt kivéve, akinek az esetében jogerőssé vált a verdikt – új eljárást rendelt el. Ugyanakkor különválasztották Szilvásy, illetve Dávid és Herényi ügyét, és a két MDF-es politikust – mellőzve a személyes adattal visszaélést – már csak kényszerítéssel vádolták meg.

Az ügyben első fokon a két vádlottat tavaly ősszel elmarasztalták, de az ügyész súlyosbításért, az érintettek a felmentésért fellebbezést nyújtottak be.

A tárgyaláson Zamecsnik Péter, Dávid Ibolya ügyvédje azt hangoztatta, az eljárás során nem azokkal foglalkoztak, akik tisztességtelen módon próbálták befolyásolni a demokráciát, hanem azokkal, akik ezt kifogásolni merték. Szerinte az elsőfokú ítélet megalapozatlan, ezért kérte a vádlottak felmentését. Helmeczy László, Herényi jogi képviselője is azt hangsúlyozta, hogy az ügy valódi sértettje az MDF volt elnöke.

A két volt politikus esetében a bíróság korábban kimondta: közérdek fűződik a pártok demokratikus működéséhez, ezért nem kifogásolható, ha bizonyos sérelmeik miatt a nyilvánossághoz fordulnak. A személyes adattal visszaélés miatt ezért jogerős felmentő ítélet született. Saját érdekeik érvényesítése érdekében viszont a politikusok sem tehetnek meg bármit – indokolta a döntést a bíró –, és ők ezúttal szerinte a jogellenesség talajára tévedtek. Ezért helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, és a két vádlottat megrovásban részesítették.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egyértelműen a karaktergyilkosság volt a cél – jelentette ki kérdésünkre Herényi. Szerinte koncepciós per folyt, amelynek hatására „kivonták őket a forgalomból”, hiszen a büntetőeljárás miatt esélyük sem volt indulni a következő parlamenti választáson. Mellesleg szégyenletesnek tartja, hogy nyolc év után született jogerős ítélet, de ebbe sem nyugszanak bele: felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Kúriához.

A volt politikus egyébként úgy érzi, a bíróság lelkiismerete sem tiszta, legalábbis szerinte erre utal, hogy a vádlottak terhére korábban megállapított 450 ezer forintos bűnügyi költséget 11 ezerre csökkentették. A perben számukra legalább ennyi jó hír akad. Helmeczy még hozzátette: a megrovás is azt mutatja, hogy az ügy nem volt egyértelmű, mert a bíró nem büntetést szabott ki, hanem csupán a rosszallását fejezte ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.