galéria megtekintése

Lakhatást, ne zaklatást! - Polgári engedetlenségi akció lett a flashmobból

1 komment


Rab László

Az Üres Lakások Menete után jelképesen elfoglalt egy házat a Város Mindenkié csoport Budapesten a Benczúr utcában. A hajdani kórházépület évek óta üresen áll, a csoport az akcióval azt kívánta szemléltetni, hogy lehetne éppen szociális lakásokat adni a hajléktalanoknak, ha a hatalom akarná.

Foglaljatok helyet! - írták az óriási feket molinóra, és a fiatalok elhelyezkedtek az épületben. A műemléki épület 2002-ben egy offshore cég tulajdonába került, de 1995 óta üresen áll. Az épület egyre rosszabb állapotban van. Az AVM-aktivisták szerint az elmúlt években Budapesten több száz, ingatlanbefektető tulajdonában lévő vagy önkormányzati tulajdonú lakóépület vagy szociális intzézmény jutott hasonló sorsra és vált használhatatlanná. Az AVM szerint ha az üresen álló ingatlanokat lakhatási célokra használnák, az rengeteg emberen segíthetne. Az aktivisták az elfoglalt helyen énekeltek, mécseseket gyújtottak, és szórólapot osztottak.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A menet a kora délutáni órákban indult. "Ha téged is felháborít, hogy évtizedek óta nincs sem állami, sem önkormányzati szociális lakáspolitika, és nem érted, miért nem kezdenek semmit a több százezer üresen álló ingatlannal, akkor gyere velünk a 4. Üres Lakások Menetére!" Ezzel invitálta a Város Mindenkié csoport szombaton a budapesti II. János Pál pápa téren (volt Köztársaság tér) az egybegyűlteket, akik örömmel vállalták, hogy a Klauzál téren át elsétálnak a Hunyadi térre. Útközben az aktivisták megállították a lakhatást követelő táblákkal felszerelt sokaságot, és elmondták, hogy Budapesten százezres az üres lakások nagyságrendje, de ezek úgyszólván hozzáférhetetlenek a szegény emberek számára.

 

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a rendezvényre, kamerás autókkal és mikrobuszokkal érkeztek, és végigkísérték a menetet. A biztosítás erősnek tűnt, ezen a szervezők kicsit el is csodálkoztak, mert az eddigi három meneten nem tisztelte meg a jelenlétével ennyire a karhatalom a rendezvényeiket. Késő délután még több szirénázó rendőrkocsi vonult a helyszínre, körülbelül húsz rendőrautó lehetett a Benczúr utca elején. A rendőrök közölték a résztvevőkkel, hogy az épületet tíz napja életveszélyesnek nyilvánították. Hat órakor a tűzoltók is megérkeztek, őket a rendőrök riasztották - az épület veszélyességére hivatkoztak.

Az aktivisták sokáig nem adták fel, az ablakokban ültek és megafonba skandálták jelszavaikat: "Lakhatást és ne zaklatást!" A flashmobként induló rendezvény polgári engedetlenségbe csapott át. Az akciónak este hét óra körül lett vége, a házfoglalásban résztvevők elhagyták az épületet, a rendőrök pedig elvonultak.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szervezők a menet során korábban arra is felhívták a figyelmet, hogy sokan kénytelenek utcán, szállókban vagy kunyhóban élni, mások évek óta hiába próbálkoznak szociális bérlakáshoz jutni. Sokan úgy kerülnek lehetetlen helyzetbe, hogy nem tudják fizetni a lakbért vagy a rezsit, és amikor felhalmozódik az adósságuk, arra való hivatkozással ejti őket az önkormányzat, hogy tartoznak. Ez például Kőbányán olyan határvonal, hogy aki tartozik, azzal a helyhatóság szóba sem áll.

Az AVM szerint a 100 ezer üres budapesti lakás fele iroda és hivatali helyiség, a többit lehetne szociális célokra használni. De ez nem célja sem az államnak, sem az önkormányzatoknak, csak azzal törődnek, hogy a hajléktalanok eltűnjenek a közterületekről. Aki nem hajlandó választani az otthonokat, börtönbüntetéssel is fenyegethetik.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Udvarhelyi Tessza, az Üres Lakások Menete szervezője elmondta, voltaképpen azért a hárommillió emberért küzdenek, akik nem vagy nehezen tudják fizetni lakásaik fenntartását, és veszélyezteti őket a hajléktalanná válás. Budapesten 10 ezer olyan ember él, akinek sürgősen meg kellene oldani a lakhatását, különben katasztrófa következik. A több helyszínen megálló csoport azt követelte, hogy a parlament foglalja törvénybe a lakhatáshoz való jogot.

A tömeg egyébként akkor ért a hatodik kerületi Hunyadi térre, amikor ott a fideszes önkormányzat polgármestere épp megnyitotta az MTV Itthon vagyunk Magyarországon című rendezvényét, és Bódi Jenő cigányzenekara ismert dallamokat kezdett játszani. A rendőrök ügyeltek arra, hogy a dobokkal fölszerelt AVM ne zavarja meg az állami rendezvényt.

A Város Mindenkié csoport 2009 augusztusában alakult olyan hajlétalanok és szövetségesek részvételével, akik az egyenlőségen alapuló igazságos társadalomért küzdenek. A csoport célja, hogy lehetőséget teremtsen a hajléktalanoknak arra, hogy kiálljanak saját méltóságukélrt és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. Fontosnak tartják, hogy a hajléktalanok elleni megbélyegzés ellen is felemeljék a szavukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.