galéria megtekintése

Hegyeshalomra szállítja a kormány az úton lévő menekülteket

7 komment


Fekete Gy. Attila

Száz buszt küld a kormány a Keleti pályaudvarra és az M1-esen gyalogló migránsokhoz, felajánlva nekik, hogy szervezetten elszállítják őket a hegyeshalmi határátkelőhöz. Ez nem jelenti azt, hogy be is léphetnek Ausztriába, az osztrák kancellár ugyanis csak szombat reggel hajlandó telefonon tárgyalni Orbán Viktorral.

Péntek este Orbán Viktor utasításra összeült az operatív törzs. Lázár János kevéssel fél tíz előtt tartott sajtótájékoztatóján az M1-es autópálya mentén és az 1-es vasúti fővonalon kialakult közlekedési helyzettel indokolta a testület összehívását.

A Keleti környékén már napok óta több ezren táboroznak, közülük pénteken sokan gyalog indultak el Ausztria felé. Orbán Viktor – Lázár tájékoztatása szerint – a nap folyamán többször megpróbált kapcsolatba lépni Werner Faymann osztrák kancellárral, mindhiába. Csupán egy üzenet volt a válasz: reggel kilenckor tudnak telefonon beszélni.

Este hétkor jegyzékben is kérték az osztrák kormány állásfoglalását menekültügyben, választ este fél tízig nem kaptak.

 

Lázár megismételte, hogy a migrációs válság azóta mélyült el, hogy "Németország félreérthető nyilatkozataival lényegében meghívót küldött a szíreknek, azt a hamis képzetet keltve minden bevándorlóban, hogy Németország tárt karokkal vár mindenkit". Az azóta sokféleképpen magyarázott felhívás hatására 3500 jelentek meg a Keleti pályaudvarnál, hogy Németországba szeretnének utazni (ahogy egyébként a hónapk óta ide érkező menekültek 90 százaléka is - a Szerk.)

– Hiába kértük a német követséget, hogy segítsenek megmagyarázni a menekültek a saját, számunkra sem egyértelmű jogi álláspontjukat, nem tettek semmit

– állította Lázár János.

A nagy menetelés. Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Miniszterelnökséget irányító miniszter rámutatott: – Európa számon kéri rajtunk a szolidaritást, de velünk senki nem szolidáris, mi semmiféle segítséget nem kaptunk a soha nem látott menekültáradat kezelésére. Bebizonyosodott, hogy Európa képtelen megoldani a menekülthelyzetet. Nekünk ugyanakkor gondoskodnunk kell a magyar és minden más itt tartózkodó polgár közlekedésbiztonságáról. Nem hagyhatjuk, hogy pár ezer ember megbénítsa egy autópálya és egy vasúti fővonal forgalmát.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány beszámolója szerint 1200-an gyalogolhattak a sajtótájékoztató idején, az M1-esen a határ felé, és még 300-an várakozhattak Bicskén a sínek mentén.

– Nekik, valamint a Keleti előtt táborozóknak a kormány felajánlja, hogy az éjszaka buszokkal elviszik őket a hegyeshalmi határpontig. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy be is léphetnek majd Ausztriába, mivel a magyar kormány nem ismeri az osztrák vezetés céljait és álláspontját. Ha nem engedik be őket, ott helyben alakít ki ideiglenes szálláshelyet számukra a katasztrófavédelem.

Lázár közlése szerint az éjszaka összesen mintegy száz busz indítanak útra az akció keretében. Kérdés, hogy a nemrég átvert menekültek – akikkel elhitették, hogy egy olyan vonatra szállnak fel, amely Sopronba megy, de Bicskén leparancsolták őket – hajlandók lesznek-e felszállni a Hegyeshalomra tartó buszokra. Lázár azt mondta, senkit nem raknak fel erőszakkal a járművekre, de mindent megtesznek azért, hogy helyreállítsák a közlekedés rendjét az M1-n és az 1-es vasúti fővonalon. Ahogy eddig sem, ezután sem fog a rendőrség erőszakot alkalmazni a migránsokkal szemben - fogadkozott Lázár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.