galéria megtekintése

Hazug kutyák vagytok! – Megbuktatták a képviselők a Neptunt

15 komment


Rab László

Látványos és meghökkentő módon nem állt be a 15. kerületi képviselő-testület a megszüntetésre ítélt Neptun utcai Általános Iskola mögé. Hiába vannak a testületben jó pozícióban a Demokratikus Koalíció és az MSZP képviselői, a Fidesz akarata érvényesült.

A képviselők a szülők, a tanárok és a diákok nagyszámú jelenléte ellenére is úgy foglaltak állást, hogy a fenntartó, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ javaslatát támogatják, ami azt jelenti, hogy megszűnik az általános iskola, helyére a kínai-magyar két tannyelvű iskola gimnáziumi szekciója költözhet.

Hiába érveltek
Hiába érveltek
Veres Viktor / Népszabadság

– Hazug kutyák vagytok – kiáltotta távoztában egy dühös szülő, Tóth Imre képviselő pedig azt mondta társainak: szégyelljék magukat. A padsorokban döbbent csend fogadta, hogy még vélemény formájában sem mertek a rákospalotai honatyák ellentmondani annak, hogy a fejük fölött eldöntötték a dolgot. A háttérben sokan a volt polgármestert, László Tamást emlegették, aki afféle rákospalotai hűbérúrként kezeli a kerületet. – Ezt is átverte – mondták a szülők, és a „Neptun a miénk!" táblákat zsebre csúsztatva csalódottan indultak haza.

 

Indulatos viták közepette zajlott a képviselő-testület ülése, amelynek egyik napirendje a kerületi Neptun utcai Általános Iskola tervezett megszüntetésének véleményezése volt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ április elején értesítette arról az iskolát, hogy az épületben szeptembertől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alapítványa által működtetett kínai-magyar két tannyelvű iskola gimnáziumi osztályokat indítana, ezért a Neptun mostani tanulói és tanárai más iskolákba kényszerülnének.

Később, amikor felzúdulás vette kezdetét, a Klik úgy módosította álláspontját, hogy átszervezés kezdődik, amelyre az iskola alacsony kihasználtsági szintje miatt van szükség. A tanárok és a szülők hiába érveltek azzal, hogy közel 70 sajátos nevelési igényű tanítványuk is van, és más iskolák sem panaszkodhatnak túlzsúfoltságra.

A képviselő-testületi ülésen szóba került Rétvári Bence humánminisztériumi államtitkárnak az a nyilatkozata, hogy valójában nem is a Klik, hanem az önkormányzat kezdeményezte az iskolamegszüntetést. Ezt többen cáfolták, és feltették a kérdést, ki volt az, aki önkormányzati felhatalmazás nélkül intézkedett, és a kerületiek tudta nélkül elígérte az épületet. Többen már ekkor megnevezték a volt polgármestert, Lászlót, aki persze

műfüves pályát is ígért a kampány során a Neptunnak, amiből nyilván semmi sem lett

(most az ülés végén meg is szavazták, hogy ne épüljön meg).

Lamperth Móbnika volt belügyminiszter, jelenleg jegyző és Pintér Gábor alporgármester
Lamperth Mónika volt belügyminiszter, jelenleg kerületi jegyző és Pintér Gábor alpolgármester
Veres Viktor / Népszabadság

A képviselő nem akárki a Fideszben, nemrég azt is elérte, hogy ellenlábasai miatt a komplett kerületi Fideszt feloszlassák - a széthúzások miatt vesztett különben az önkormányzati választáson. Utódja a DK-s Hajdu László lett, aki azért nem tudott részt venni a Neptun körüli csatározásokban, mert megműtötték.

A szülők, a tanárok és a diákok piros pólóban jöttek el az ülésre, amelyen elhangzott, hogy a döntést két éve az orbáni hatalom kivette a kezükből, de a szavazás ismeretében azt kell mondani, nem hullattak krokodilkönnyeket a Neptunért. Mindenesetre a szülői munkaközösség vezetője az ülés végén azt mondta,

ne higgyék, hogy ezzel vége van, a gyerekeket nem viszik a számukra kijelölt Kontyfa utcai iskolába, inkább elviszik őket a kerületből, mert ilyen helyen nem maradhatnak.

A képviselőket Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sem tudta befolyásolni, aki azt hangsúlyozta, igazuk volt a gyerekeknek, amikor kiírták a kerítésre, hogy az iskola nem csak falakból és téglából áll. Ezt hangsúlyozta több tanár is, aki az ülésen felszólalt. A szülők kicsiny szívecskéket osztottak ki a képviselők között, végül ez sem járt eredménnyel.

Az is tanulságos volt, hogy a képviselők a név szerinti szavazást nem merték vállalni, jobbnak látták titkos szavazatok mögé bújni. A javaslatok többségét úgy tromfolták, hogy többségük tartózkodott. Móric Eszter MSZP-s képviselő azon indítványát, hogy alakuljon ötfős bizottság, amelyik megvizsgálja az iskolák helyzetét, 6 igennel, 5 nemmel és 9 tartózkodással blokkolták. Volt olyan szavazás, melynek során 12-en (!) tartózkodtak. Amikor attól is sokan tartózkodtak, hogy a polgármester kezdjen tárgyalásokat, a hallgatóságban felmerült, hogy van-e Rákospalotán döntésképes képviselő.

Többen feltették a kérdést, hogy ki volt az, aki önkormányzati felhatalmazás nélkül intézkedett
Többen feltették a kérdést, hogy ki volt az, aki önkormányzati felhatalmazás nélkül intézkedett
Veres Viktor / Népszabadság

A Neptun elesett, így igaza lett Szilvágyi László képviselőnek, aki a szavazás előtt bátor kiállásra buzdította társait, és azt mondta:

"Valakik mindig álmodnak, a Klik eldönti, mi meg csak bólogatunk hozzá."

És hozzátette: csak azért kellettek most is, hogy az ország vezetője elmondhassa: őt aztán érdekli a nép véleménye. Szilvágyi vázolta vádbeszédében a Fidesz-egyeztetés természetrajzát is: - Megmondjuk, hogy mi van, a többinek pofa be. - De hiába szuggerálták magukat az ülésen azzal, hogy "ez nem a Klik, ez a 15. kerület határozata lesz", a gyerekek most mégis sirathatják iskolájukat.

Melyből őszre a rákospalotai képviselőknek is köszönhetően mindenképpen "egykori" lesz. Feltéve, ha a miniszter május 29-ig meg nem kegyelmez nekik. De ennek eléggé kevés a valószínűsége.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.