galéria megtekintése

Tudta? Hazánk adja magát a legolcsóbban

13 komment


M. László Ferenc

Dühösek az európai országok a letelepedési programunk miatt, a magyar állam ugyanis még fizet is a bevándorlók után. A közvetítők alkalmazása sem megszokott.

„Számos európai uniós ország működtetett letelepedési programot, de több szempontból is a magyar a legelőnyösebb" – így reklámozta a magyarországi letelepedési kötvényeket a bahreini tiszteletbeli konzul, Garamvölgyi Balázs az African Business nevű lap májusi számában.

„A vagyonos migráns
„A vagyonos migráns" – őszinte tanulmány az Arton honlapján

A magyar letelepedési programot egy oldalon keresztül dicsérő konzul a következőképpen foglalta össze a hazai rendszer előnyeit. A magyar hatóságok nagyon gyorsan, legfeljebb négy hét alatt kiadják a tartózkodási engedélyt. Más államokkal szemben hazánk nem kényszeríti bele a jelentkezőket „kockázatos" ingatlanbefektetésekbe, ahogy azt sem írja elő, hogy hány napot kell Magyarországon tölteni évente. Továbbá az állampapírokba fektetett 300 ezer eurót (93 millió forintot) a külföldi öt év múlva teljes összegben visszakapja.

 

Az Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István bahreini útját és ­tárgyalásait menedzselő, a kötvényértékesítésben szerepet vállaló ­Garamvölgyi találóan foglalta össze, hogyan megy szembe saját érdekeivel a magyar állam csak azért, hogy minél több EU-n kívüli polgárt vegyen rá a vásárlásra. A különféle nemzetközi szervezetek adatait összevetve arra jutottunk, hogy kormányunk a legmegengedőbb Európában, ha pénzes bevándorlókról van szó. Egy a letelepedési üzletben érdekelt, névtelenséget kérő szakember a Népszabadságnak azt mondta, nálunk olyan egyszerű letelepedési engedélyhez jutni, hogy Magyarországnak az EU-ban jelenleg nincs is komoly vetélytársa. Márpedig az engedély birtokában szabadon lehet utazni a schengeni határokon belül, aki a magyar kötvényt megvette, már nem fog érdeklődni egy másik letelepedési program iránt.

Az Európai Unió hét országában működik szabályozott letelepedési program. Négy állam elvárja a jelentkezőktől, hogy ingatlant vegyenek. Spanyolország és Portugália azt is kiköti, hogy ez nem lehet 500 ezer eurónál (155 millió forintnál) olcsóbb. Cipruson az ingatlanvásárlás minimum­összege 300 ezer euró, Görögország a legengedékenyebb, megelégszik 250 ezer euróval. A befektetéssel tehát jól jár az adó- és illetékbevételek révén az állam és jól járnak a lakást eladó polgárok, vállalkozók.

A közvetítő cégek közül egyedül az Arton Capital székhelye van Magyarországon
A közvetítő cégek közül egyedül az Arton Capital székhelye van Magyarországon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az Egyesült Királyság és Málta – Magyarországhoz hasonlóan – államkötvény vásárlását írja elő, de mindkét ország olyan pluszfeltételek teljesítését követeli, amelyek idehaza nincsenek. Először is London nagyon drágán méri a kötvényt: kétmillió fontot (728 millió forintot) kér érte. Másrészt kiköti, hogy ezt csakis olyan pénzintézetnél lehet lekötni, amely nincs feketelistán. A máltai letelepedési kötvény csak 250 ezer euróba kerül, de ezenfelül évi 10 ezer euró­ért ingatlant kell bérelni a szigetországban, illetve be kell fizetni 30 ezer eurót az államkasszába, ami nem jár vissza. Lényeges, hogy mindkét ország a piaci kamatokhoz köti a letelepedési állampapír hozamait. Ezzel szemben Magyarország garantálja a kétszázalékos kamatot a közvetítő cégeknek, amelyek egy kivételével mind adóparadicsomokban vannak bejegyezve. A garantált kamatminimum miatt a magyar költségvetés 2014 júniusa óta a piaci hozamok meredek esése folytán bukik, eddig 5,3 milliárd forintot fizetett rá a kötvénybizniszre.

A legtöbb országban egyébként nincsenek kijelölt közvetítők. Az egyik kivétel Málta, ahol ki kell váltani a koncessziót, de ehhez a pályázatban részletesen ismertetni kell, hogyan akarja a cég reklámozni a letelepedési programot, továbbá fel kell mutatni egy 50 ezer eurós bankgaranciát, amit lehívhat az állam. Idehaza nem volt versenyeztetés, ahogy azt az egyik cég vezetője, Raj Rafael tavaly a Magyar Nemzetnek elismerte, mindössze egy e-mail cím volt megadva, ahova beküldte a jelentkezését.

A parlament gazdasági bizottsága által kijelölt közvetítők a program 2013-as indulása óta több mint 32 milliárd forintot kerestek csak a kamatokon, erre jön rá a vásárlóktól kötvényenként beszedett 45-60 ezer eurónyi (13,9–18,6 millió forint) egyszeri díj. Azaz a magyar programmal mindenki jól jár, kivéve az adófizetőket. Ráadásul az elmúlt években a programba becsatlakozó hét cégből háromnak visszavonták az engedélyét, a legnagyobb hasznot pedig az a három vállalkozás hajtotta, amelyeknek közvetve van némi kötődésük a miniszterelnöki főtanácsadóhoz, Habony Árpádhoz.

A Nemzetközi Valutaalap 2015 végén megjelent elemzése szerint Franciaország, Írország, Litvánia és Bulgária is ad letelepedési engedélyt befektetőknek. Csakhogy ezek rendszerint bonyolult konstrukciók: például elvárás a cégalapítás vagy a kockázatitőke-befektetés. Franciaország 10 millió euró (3,1 milliárd forint) befektetését várja el a jelentkezőktől, Írország pedig kikötötte, hogy a kötvények után nem jár kamat, de ha valaki drágállja az egymilliós kötvényt, kiválhatja 500 ezer eurónyi jótékonykodással, ez persze nem jár vissza.

A Migration Policy Institute 2013-as tanulmánya szerint az utóbbi években futott fel a pénzért adott letelepedési engedélyek piaca. Az intézet megjegyzi: még a bevándorlást mindig is korlátozó Egyesült Államokban is megduplázódott az így kiadott vízumok száma. A Világgazdasági Fórum elemzésében figyelmeztet: a letelepedési biznisz az átláthatóság hiánya miatt világszinten komoly biztonsági kockázatot jelent.

A legfrissebb botránykrónika

Az egyetlen idehaza bejegyzett közvetítő, az Arton Capital tulajdonosa a programot kidolgozó Rogán Antal egyetemi társa volt.

Az Arton arab partnerét egy olyan személy vezeti, aki nagy valószínűséggel szcientológus.

Az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cégnek dolgozik Garamvölgyi Balázs is, aki az MSZP-s Mesterházy Attilával is jó viszonyt ápol.

Egy korábban jogerősen elítélt orosz bűnöző is letelepedési engedélyhez jutott, de ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda tagadta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.