Haza és Haladás: a hiánycsökkentés csupán bűvésztrükk

A kormány unortodox lépései, az egymást követő megszorítócsomagok hosszú távon a hiány és az államadósság helyett a gazdasági növekedést és a foglalkoztatottság bővülését fogják vissza, de nem fékezik meg a kedvezőtlen folyamatokat – egyebek mellett ez olvasható a Haza és Haladás Alapítvány legfrissebb, az ország középtávú gazdasági kilátásaira vonatkozó elemzésében.

A kapkodó, rossz kormányzás miatt az egymást követő megszorítócsomagoknak nem ott lesz tartós hatásuk, ahol a kormány szeretné, állapítja meg a Haza és Haladás Alapítványnak az ország középtávú (2016-ig terjedő) gazdasági kilátásaira vonatkozó, a Költségvetési Felelősségi Intézet munkatársainak bevonásával készült elemzése: az unortodox lépések ugyanis a hiány és az államadósság helyett a gazdasági növekedést és a foglalkoztatottság bővülését fogják vissza hosszú távon, nem a kedvezőtlen folyamatokat.

A tanulmány megállapítja: gyökeres változás nélkül a gazdaság várhatóan középtávon is csak pangani fog, további munkahelyek kerülnek veszélybe, miközben újak nem létesülnek, a hiány pedig már 2014-től újra növekedésnek indul, ahogy az adósságrátánk is. A 2012. december 10-éig kihirdetett jogszabályok változatlanságát feltételezve az úgynevezett középtávú makrofiskális pálya gazdasági pangást mutat, a lakossági fogyasztás pedig folyamatosan csökkenni fog. Idén és jövőre recesszió várható, miközben a környező országokban már növekedést jeleznek elő az adatok. A rendkívül alacsony bázishoz képest ugyan a beruházás némi élénkülést mutat majd, de a növekedés motorja valójában csak az export lesz, ami viszont a korábbiaknál lassabban növekszik – olvasható az elemzésben.

Az infláció a 2013-ban életbe lépő fogyasztási adóemelések által előidézett magas, 5 százalék körüli értékről – további adóemelések nélkül – 2014-től visszaesik a 3 százalék körüli értékre. A forint árfolyama viszont – a fokozatosan csökkenő kamatlábak mellett – várhatóan enyhén gyengülni fog.

A tanulmány szerint a gyarapodás egyik legnagyobb akadályát továbbra is az jelenti, hogy az unortodox gazdaságpolitika hatására a munkaerőpiacon a foglalkoztatás bővülése leáll, és a versenyszférában foglalkoztatottak létszáma még 2016-ban sem haladja majd meg a 2011. évi szintet. Azonnali lépések hiányában a munkanélküliségi ráta 2015-re eléri a 13,1 százalékot, ahonnan csak 2016-ban kezdhet el csökkenni.

2013-ban ahhoz, hogy a kormány tartani tudja a hiánycélt, nemcsak az összes betervezett tartalék felhasználására lesz szükség, de mindezen felül még egy legalább 30 milliárd forintos megszorítócsomagra is. 2014-ben azonban még ezt követően is további közel 2 százalékos „rés” a várható a hivatalosan megcélzott GDP-arányos költségvetési hiány és a valóságos között.

Oszkó Péter, az alapítvány felügyelőbizottsági elnöke szerint a kormány jelenlegi unortodox lépései „nem oldják meg Magyarország problémáit, csak a szőnyeg alá söprik azokat, és így a hiány csökkentése csak bűvésztrükk, ami már középtávon is lelepleződik: ami idén és jövőre 3 százalék alattinak látszik, arról már 2014-ben kiderül, hogy valójában több.”

A költségvetési szakemberek által készített anyag kitér arra is: az adósságráta – a 2013-ban bekövetkező enyhe csökkenés után – 2014-től ismét növekvő pályára áll. Amennyiben a hitelezés nem emelkedik érdemben a 2012 közepén tapasztalt szint fölé, akkor a lakosság – még a csökkenő fogyasztásának finanszírozásához is – kénytelen lesz korábbi megtakarításait csökkenteni. Márpedig a pénzügyi szektort sújtó különadók mellett nem várható a hitelezési hajlandóság növekedése.

„Az egyszeri megszorító intézkedések nem tudják pótolni a hosszú távon fenntartható költségvetési politikát, a növekedést és a beruházási kedvet viszont nagyon is visszafogják – hangsúlyozta Oszkó Péter, aki épp emiatt érdemi gazdaságpolitikai fordulatot sürget. E nélkül ugyanis Magyarország tartósan leszakadó pályára kerül: a gazdaság pangani fog, a munkahelyek veszélybe kerülnek, a hiány újra emelkedni kezd, a családoknak pedig a megtakarításaikhoz kell nyúlniuk – zárul az elemzés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.