Havonta tízmilliókat költ a kormány politikai tanácsadókra

Elég jó üzlet minisztériumi politikai tanácsadónak lenni: majdnem egymilliót is lehet keresni ezzel. A tanácsadók között van egy politológus, egy volt fideszes képviselő, de ilyen címen havi 880 ezret húz Pintér Sándor saját egykori harcostársa is.

Legalább hatvannégy politikai tanácsadó segíti a minisztériumok munkáját, akik közül többen is havi több százezer forintos fizetésért segítik a kormányt – derül ki a Hvg.hu összesítéséből. Van köztük Fradi-szurkoló politológus, egykori főkapitány-helyettes és biztosítási alkusz exképviselő. A lista még nem teljes, a csúcstárcaként működő Emberi Erőforrások Minisztériuma egyelőre ugyanis nem közölt adatokat.

Józsa István még július 20-án kérdezte a tárcákat: "Hány politikai főtanácsadót és tanácsadót alkalmaz Miniszter Asszony/Úr?" címmel. A politikus körkérdéssel fordult a minisztériumokhoz annak kapcsán is, „Hogyan érvényesül a kormányzati takarékosság a bútorbeszerzéseknél?". A válaszokat hétfőn töltötték fel a parlamenti honlapra.

Az Emmi adatai nélkül is összesen 18 politikai főtanácsadót és 46 politikai tanácsadót foglalkoztat a kormány. A legtöbb ilyen ember a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban van: három főtanácsadó és 27 politikai tanácsadó dolgozik a tárcánál. A határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott tanácsadók jövedelme havi 250 ezer forinttól 972 ezer forintig terjed. Erre a célra összesen havonta 16,4 millió forintot költenek, de hogy pontosan kikre, az nem derül ki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 11 politikai tanácsadót és három főtanácsadót foglalkoztat, ebből tízen a miniszter munkáját segítik, egy ember az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős államtitkárnak, három pedig a környezetügyért felelős államtitkárnak ad tanácsokat. Fizetésüket nem közölték.

Több minisztérium név szerint is megnevezte a politikai tanácsadókat: a Honvédelmi Minisztériumban például összesen ketten dolgoznak ilyen munkakörben, egyikük Boros Bánk Levente politológus, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke, aki kinevezésekor havi bruttó háromszázezer, jelenleg már négyszázezer forint illetményt kap.

A Belügyminisztériumban négy politikai főtanácsadó dolgozik, egyikük Valenta László, az Emfesz gázszolgáltató cég korábbi biztonsági igazgatója. Valenta egykor rendőr volt, Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter korábbi országos főkapitánysága idején az ORFK gazdasági főkapitány-helyettese. Ő havi bruttó 880 ezer forintért ad tanácsokat korábbi főnökének.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban három politikai tanácsadót és három politikai főtanácsadót foglalkoztatnak. Utóbbiak közt van Püski András egykori MDF-es, majd 2006-tól fideszes képviselő, a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetségének elnöke. A hajdúböszörményi politikus havonta bruttó hatszázezer forintot keres főtanácsadóként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.