Havi 500-700 ezres nettóra vágynak a pályakezdők

Elutasítja az orvosok röghöz kötését a Magyar Rezidensszövetség. Dénes Tamás, a szervezet elnöke erről kedden az Önkormányzati Egészségügyi Napok konferenciáján beszélt.
Mint mondta, őket is meglepte Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hétfői kormányszóvivői tájékoztatón tett bejelentése, miszerint a kormány ugyan folytatná az egészségügyben az orvosi bérek rendezését, de szigorú feltételeket szabna.
Rezidensek tüntetése 2009-ben a fővárosi Szent István téren
Rezidensek tüntetése 2009-ben a fővárosi Szent István téren
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az államtitkár által elmondottak szerint ugyanazok a feltételek vonatkoznának a végzett orvosokra, mint a rezidensekre. Azaz a rezidensekkel kötött alkuhoz hasonlóan vállalniuk kellene, hogy közalkalmazottként hazai intézményben vállalnak munkát, továbbá hogy nem fogadnak el hálapénzt. Az emelés ajánlott mértékét – a száz-kétszázezer forintot – is csak „kezdő lépésként" tartják elfogadhatónak.

Dénes beszélt arról is, hogy saját fölmérésük szerint az orvosok minimálisan a mostani keresetük háromszorosát tartanák elfogadható jövedelemnek. Ez a gyakorlatban öt-hétszázezer forintos nettó bért jelentene.

Az orvosok elvándorlása nem állt meg, a korfa mindkét végéről elindultak az orvosok, 2014-ben a 29 éven felüliek körében 15 százalékkal nőtt az elvándorlás. Mint mondta, az érvényes működési nyilvántartással rendelkező orvosok esetében a legtöbben 55-59 évesek. Az orvosok jó része az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően is praktizál, az alapellátásban dolgozók közel egyharmada töltötte már be a nyugdíjkorhatárt. A rezidenseket pedig azért nem sikerül megállítani, mert továbbra is bizonytalan és kiszámíthatatlan a pálya. Az orvosok hiánya a rendszerben már akkora, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.