galéria megtekintése

Újabb bizniszt szemelt ki a haveroknak az Orbán-kormány

7 komment


Lencsés Károly

Míg a központosítás miatt kéményseprő cégek sora dobja be a törülközőt, egy kormányközeli vállalkozó épp most lát fantáziát a piacban.

A kéményseprőipart is kiszemelte holdudvara számára a kormány – ezt állítja a Kéményseprők Országos Szakszervezete. Vámos Csaba, a szervezet elnöke elmondta: megdöbbenve tapasztalták, hogy a Centrál Kémény Kft. a tűzvédelmi hatóságnál 13 megyében kezdeményezte a nyilvántartásba vételét. A cég annak a Magyar Kémény Kft.-nek a kizárólagos tulajdona, amely ellen tavaly csődeljárás indult, mert az egy évvel korábbi 1,2 milliárdos árbevétel mellett elért 35 milliós nyereség után 2015-ben 88 milliós mínusszal zárt. Az érdekvédő ezért azt is kérdésesnek tartja, miből teremtik meg a szolgáltatás feltételeit.

A tízmilliárdos ágazat kisajátításának előkészületeit véli látni a szakmai érdekvédelmi szervezet
A tízmilliárdos ágazat kisajátításának előkészületeit véli látni a szakmai érdekvédelmi szervezet
Máthé Zoltán / MTI

A Magyar Kémény Kft. és a Centrál Kémény Kft. volt ügyvezetője Korom Norbert Lajos, aki 2013-ban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t is vezette, és a második Orbán-kormányban a természeti erőforrások felhasználásáért felelős miniszteri biztos volt. Korom 2013 óta egészen tavalyig személyesen is tulajdonos volt a Magyar Kémény Kft.-ben, jelenleg pedig az állami Magyar Villamos Művek (MVM) két cégének is vezérigazgatója.

 

Sokáig az a szóbeszéd járta – mondta Vámos –, hogy az állam felvásárolja a korábbi Somogy megyei vállalatból átalakult Magyar Kéményt, de a tárgyalások elakadtak, vagy talán csak új megoldást találtak az érintettek egy szakma teljes lenyúlására. Szerinte a katasztrófavédelemről rövidesen kiderülhet majd, hogy mégsem alkalmas a feladat ellátására – ahogyan ez a vízügyi igazgatóságok esetében már bebizonyosodott –, és akkor a „megbízható" vállalkozások uralhatják az egész ágazatot.

A szakszervezeti vezető közölte: úgy tudják, a Centrál Kémény egyelőre csak a közületi piacot célozza meg. De ha sikerül onnan kitaszítani a korábban működő ötvenből még talpon maradt tíz körüli önkormányzati, illetve magánvállalkozást, azok is becsukhatnak, mert a lakossági szolgáltatáson igen szerény nyereség van. Vámos szerint félő, hogy már most meg akarják alapozni azokat a cégeket, amelyek – ha tényleg változna a rendszer – a kéményseprő-ipari szolgáltatások teljes körét lenyúlhatják, ami évente tízmilliárdos nagyságrendű üzlet.

Az Átlátszó tavaly áprilisban írta meg, hogy az ország egyik legnagyobb – a tulajdonosok, vezetők pártkötődései miatt „nagykoalíciósnak" mondható – kéményseprő vállalkozása, a Magyar Kémény a kiemelt jelentőségű cégek esetében eljáró állami érdekeltségű Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. szárnyai alá került. A cégben Vámos szerint tulajdonostárs volt többek közt még Buchmüller László, illetve Bíró Vencel, aki korábban a többségi önkormányzati tulajdonú DHRV Dunaharaszti Regionális Városüzemeltetési Kft. ügyvezetőjeként tevékenykedett, 2002-ben pedig az SZDSZ irányította gazdasági tárcánál tűnt fel Csillag István akkori miniszter szakértőjeként. A felszámolás alatt álló Magyar Kéménynek tulajdonosa volt még – s meghatározó többséggel maradt is – a Corange Zrt., amely 2014 végéig Szalkai István László volt MSZP-s újpesti alpolgármester érdekeltségébe tartozott.

A Magyar Kémény felügyelőbizottságából 2014-ben lépett ki Velez Árpád, az MSZP korábbi pártigazgatója, Mesterházy Attila exelnök bizalmi embere. Maradt viszont Csutora László, akit a fővárosi Fidesz befolyásos gazdasági háttérembereként ismernek, s aki Csutora Zsolt bakui magyar nagykövet fivére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.