„Haveri pénzosztás zajlik a szemünk előtt”

Intézményi nonszensz, ami a jegybanki alapítványok körül folyt az elmúlt két évben. Már nagyon rég ez a Transparency International (TI) Magyarország álláspontja – nyilatkozta a Népszabadságnak a Pallas Athéné Alapítványok pénzköltéséről Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója. A korrupcióellenes szervezetnek 2014 szeptembere óta vitája volt a Magyar Nemzeti Bankkal arról, hogy az alapítványok vagyona közpénznek minősül-e.

– Akkor még 200, mára csaknem 300 milliárd forintnyi közpénz indokolatlanul került ki a jegybanki mérlegből. Másfél éve mondjuk, hogy amit a jegybank művel, az szembemegy a nyugati, európai uniós normákkal, és törvénysértő lehet – mondta. Mára egyértelmű lett: az alapítványok kezdetben deklarált ideológiai célja – a közgazdászképzés megújítása – helyett a pénzköltésnek két fő célja volt. Az állampapír-vásárlás és a kormányhoz, valamint a jegybank vezetőihez közel álló magánszemélyek és gazdasági szereplők megjutalmazása. Ma már alig beszél valaki a pénzügyi oktatás reformjáról – tette hozzá Martin.

„Ez intézményi nonszensz”
„Ez intézményi nonszensz”
Veres Viktor / Népszabadság

– A haveri pénzosztás egy újabb felvonása zajlik le a szemünk előtt, amelynek súlyos piactorzító hatása lehet egy-egy ágazat működésére. Az állampapír-vásárlás pedig, mint arra az Európai Központi Bank is rámutat, a költségvetés monetáris finanszírozásának tilalmába ütközik – véli a TI vezetője. De más kérdéseket is felvet. A központi bankoknak az EU-ban az elsődleges célja az árstabilitás szavatolása, s nem vezetheti a profittermelés célja. A jegybank nem gazdálkodó szervezet, hanem független közhatalmi intézmény, amely monetáris műveleteket végez. Ha tevékenységét alárendelné a nyereségvágynak, az olyan lenne, mintha a rendőrség a bűnüldözés intenzitását a bírságok összegétől tenné függővé. Tudjuk azt is, hogy az MNB nyeresége a kamatcsökkentés és a forintgyengülés révén keletkezett. A kamatcsökkentéssel a TI vezetője szerint nincs gond, a gazdaság érdekét szolgálja. Ám Martin szerint igazuk lehet azoknak, akik vizsgálatot sürgetnek, hogy kiderüljön, nem végzett-e az MNB olyan műveleteket, amelyeknek – a forintgyengítés révén – a nyereségképzés volt az oka.

A Transparency Internatioonal három közadatpert nyert jogerősen a jegybankkal szemben, és tucatnyi van függőben, amelyek egyebek mellett az alapítványi cégek költéseire és a MKB Bank tulajdonosi hátterére vonatkoznak. A pénteken nyilvánosságra került szerződéseket is vizsgálják, és később döntenek arról, hogy kezdeményeznek-e újabb jogi eljárásokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.