galéria megtekintése

Havasiék pozícióban

9 komment


Vári György

A párizsi merényletek kapcsán jutott némi reflektorfény a franciaországi magyar kultúrdiplomácia középponti intézményének, a Párizsi Magyar Intézetnek is, amelynek új igazgatóját néhány hete nevezték ki.

Havasi János kinevezését még szeptember végén hozták nyilvánosságra, a magyar kultúrdiplomácia középponti szerve, a Balassi Intézet számos közelmúltbeli kirendeltségvezető-váltásának egyikeként. Kinevezése alighanem azért nem keltett különösebb feltűnést annak ellenére sem, hogy közismerten ő a miniszterelnök sűrűn emlegetett sajtósa, Havasi Bertalan édesapja, mivel egyszer már, az Antall-kormány idején, dolgozott a Párizsi Magyar Intézetben igazgatóhelyettesként.

Havasi évtizedek óta dolgozik újságíróként, 1978-ban a baranyai megyei lap, a Dunántúli Napló szerkesztőségénél kezdett, de dolgozott átmenetileg a pécsi Jelenkor olvasószerkesztőjeként, amely akkoriban az ország talán legfontosabb irodalmi periodikája volt.

 

Ebben az időszakban egy megyei művésztelepet is vezetett. A rendszerváltás után, párizsi kiküldetését megelőzően az Antall-kormány kultusztárcájának sajtófőnöke volt. Régóta és sűrűn tudósít a francia politikai élet eseményeiről. Dolgozott a Duna TV pr-igazgatójaként a kilencvenes évek végén, kinevezése előtt is a közmédia alkalmazottja volt, a szomszédos országokbeli magyar kapcsolatok különmegbízottjaként.

Amikor 2008-ban Havasi János megpályázta az MTV elnökségét, és megszerezte a fideszes kuratóriumi tagok támogatását, az SZDSZ delegáltja fel is említette a közte és az akkoriban a Fidesz sajtóosztályát vezető Havasi Bertalan közti, közeli rokonságot, Havasi János azonban tagadta, hogy a kormánypártok támogatásában bármilyen szerepet játszott volna ez a kapcsolat:

„még a fiamat sem kérdeztem meg, mielőtt beadtam a pályázatomat. Ha hiszi, ha nem, őt is csak akkor kérdezték meg, hogy rokonok vagyunk-e, amikor már eldöntött kérdés volt, hogy megkapom a szavazatokat. A fiam is szuverén ember, én is az vagyok, én nem vagyok bejáratos a Fidesz vezetői köreibe"

– nyilatkozta az E-Masa honlapnak.

A kulturális diplomácia mindeddig meg tudta őrizni szakmai autonómiája jó részét, azután is, hogy a Szijjártó Péter vezette külügyi tárcához került a terület, és úgy tűnik, hogy Havasi János kinevezése is inkább csak rossz látszatokat kelt, semmint, hogy valódi aggodalomra adna okot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.